Mazda: Έτσι εξελίσσει αυτοκίνητα για μια ζωή!

Πως δοκιμάζονται αυτοκίνητα που προορίζονται να αντέχουν στο χρόνο χωρίς βλάβες; Ταξιδεύουμε στα έγκατα της Mazda και μαθαίνουμε πως το καταφέρνουν οι Ιάπωνες!

Στις εγκαταστάσεις δοκιμών της, η Mazda ωθεί τα όρια των αυτοκινήτων στα άκρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μακροζωία τους. Όταν η Mazda λέει ότι τα αυτοκίνητα της είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν, το εννοεί! Κάθε αυτοκίνητο υποβάλλεται σε αυστηρές διαδικασίες δοκιμών που

έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του. Όλα αυτά είναι μέρος ενός ενισχυμένου οράματος της ιαπωνικής μάρκας για βιώσιμη κατασκευή αυτοκινήτων. Αυτό το αποδεικνύει στο εργαστήριο κλιματικών δοκιμών στη Χιροσίμα, στο κεντρικό “αρχηγείο” της Mazda.

Ο θάλαμος δοκιμών υποβάλλει τα τα αυτοκίνητα της Mazda στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, από καύσωνα μέχρι και χιονοθύελλα. Για την ακρίβεια προσομοιώνεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Βόρεια Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες και μετριέται η επίδραση των έντονων θερμοκρασιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Το ίδιο και για τη βαθιά ψύξη που έρχεται μία φορά κάθε δέκα χρόνια στον Καναδά, τη Δυτική Ρωσία ή τη Βόρεια Ευρώπη. Τα αυτοκίνητα υποβάλλονται σε μια σειρά δοκιμών, έτσι ώστε να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στα θερμικά υγρά του αυτοκινήτου όταν είναι εν κινήσει. Οι ακριβείς συνθήκες αυτών των δοκιμών είναι ένα αυστηρά φυλαγμένο μυστικό, αλλά γνωρίζουμε ότι το εργαστήριο μπορεί να αναπαράγει εξωτερικές θερμοκρασίες που κυμαίνονται από πολύ υψηλές έως υπό το μηδέν, επίπεδα υγρασίας μεταξύ 30% και 80%, ανέμους έως 250 χλμ./ώρα, καθώς και ισημερινό ηλιακό φως.

Μετά τη δοκιμασία, οι μηχανικοί εξετάζουν τα δεδομένα και κάνουν βελτιώσεις, οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή στα επόμενα μοντέλα. Για παράδειγμα, σε παλαιότερη δοκιμή θερμότητας του Mazda CX‑5 έκτης γενιάς, η ομάδα παρατήρησε πως ορισμένα μέρη είχαν συρρικνωθεί και ανακαλύφθηκε ότι η ρητίνη είχε κρυσταλλωθεί, αυξάνοντας την πυκνότητα της. Βεβαίως στη συνέχεια αυτό διορθώθηκε, τα νέα δεδομένα περάστηκαν στις προσομοιώσεις και πλέον οι μηχανικοί το αποτρέπουν πριν συμβεί!

Η δέσμευση της Mazda για τη βιωσιμότητα απαιτεί νέες λύσεις, οι οποίες έρχονται μέσα από την εφευρετικότητα των μηχανικών δοκιμών, σύμφωνα πάντα με τα νέα πρότυπα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για παράδειγμα, προκειμένου να μειωθεί η αεροδυναμική αντίσταση, το αυτοκίνητο διαθέτει κάλυμμα στο κάτω μέρος του. Ωστόσο, αυτό με τη σειρά του μεταφέρει θερμότητα προς άλλα εξαρτήματα, κάτι το οποίο πρέπει να αποφευχθεί. Οι μηχανικοί κατάφεραν να ανακατευθύνουν τη ροή θερμότητας μακριά από το αυτοκίνητο χωρίς να επηρεάζει την αεροδυναμική αντίσταση, η οποία ελέγχθηκε στην αεροδυναμική σήραγγα. Μια καινοτομία που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Επιπλέον, στο εργαστήριο δοκιμών διάβρωσης οχημάτων, η παγκόσμιας κλάσης τεχνολογία “splash simulation” επιτρέπει στους μηχανικούς να επεξεργαστούν πλευρικά τα μοντέλα, απλοποιώντας έγκαιρα τη διαδικασία δοκιμών για φιλόδοξες νέες δοκιμές. Ο μηχανικός επιδόσεων Satoshi Maruyama, αναφέρεται σε μία ακόμη λύση που βρήκαν σχετικά με την πρόληψη σκουριάς: «Όταν βάζουμε τον ίδιο κινητήρα στα Mazda 3 και CX‑30, ο κινητήρας του Mazda3 είχε πολύ περισσότερο νερό επειδή το ύψος του οχήματος είναι χαμηλότερο. Προσαρμόσαμε λοιπόν τις στρατηγικές μας στο Mazda 3 και τις βελτιώσαμε ακόμη περισσότερο για το CX‑30».

Οι δοκιμές των οχημάτων πραγματοποιούνται στο γήπεδο δοκιμών Miyoshi, το οποίο αποτελείται από 13 δύσκολες πίστες. Εκεί, οι μηχανικοί ελέγχουν για ελαττώματα και ανεπιθύμητο θόρυβο χρησιμοποιώντας τη μοναδική τους τεχνογνωσία. Ο κάθε μηχανικός αξιολογεί την αποδοτικότητα στην οδήγηση, μετρά και αναλύει δεδομένα. Στη συνέχεια εντοπίζει τυχόν προβλήματα, παρέχει σχόλια στο αρμόδιο τμήμα και βεβαίως κάνει προτάσεις.

Όλες οι αλλαγές στο αυτοκίνητο που θα επηρεάσουν τον οδηγό αξιολογούνται από ανθρώπους και όχι από ρομπότ. Αυτό ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία που έχει η Mazda στον πυρήνα της, ότι το ανθρώπινο συναίσθημα και η αίσθηση είναι αυτά που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αποδίδει ένα Mazda. Στο επίκεντρο όλων αυτών των αυστηρών δοκιμών βρίσκεται και η αναζήτηση για μια βιώσιμη κατασκευή αυτοκινήτων. Όπως το βλέπουν οι άνθρωποι της Mazda, τα ανθεκτικά αυτοκίνητα ελαχιστοποιούν την ανάγκη για ανταλλακτικά, μειώνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για να μην αναφέρουμε, φυσικά, ότι μπορεί κάποιος να οδηγεί το αγαπημένο του Mazda για μια ζωή…

The post Mazda: Έτσι εξελίσσει αυτοκίνητα για μια ζωή! appeared first on trcoff.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα