Θορυβείς; Σε συλλαμβάνει η κάμερα και θα πληρώσεις πρόστιμο

Η πολιτεία της Καλιφόρνια ενδέχεται να εισαγάγει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, όπου σε έξι (άγνωστες στο κοινό) πόλεις θα τοποθετηθούν «συστήματα ανίχνευσης που θα ενεργοποιούνται με τον ήχο». Στην ουσία, πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με την κάμερα ταχύτητας, μόνο που θα αφορά την ηχορύπανση.

Η Ford δοκιμάζει ήχους από ανθρώπινα βήματα και κουδούνια ποδηλάτων ως έξυπνες ειδοποιήσεις οδηγού

Το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια ενέκρινε το μέτρο κι εάν ο κυβερνήτης Gavin Newsom υπογράψει το νομοσχέδιο, το πενταετές πιλοτικό

πρόγραμμα θα μπορούσε να αρχίσει να κυνηγά βροντόφωνα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Δε γίνεται αναφορά στο επίπεδο ηχορύπανσης που θεωρείται αποδεκτό, επομένως συμπεραίνουμε ότι θα παραμείνουν τα προηγουμένως καθορισμένα όρια των 95 ντεσιμπέλ για αυτοκίνητα και 80 ντεσιμπέλ για τις μοτοσυκλέτες, που θεσπίστηκαν το 1985, αναφέρει δημοσίευμα του Autoweek.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το σύστημα επιβολής που ενεργοποιείται με τον ήχο διαθέτει κάποιο μετρητή ντεσιμπέλ και μια έξυπνη κάμερα που μπορεί να εστιάσει στην πηγή του θορύβου για να τραβήξει μια φωτογραφία του οχήματος και, τελικά, να στείλει στον ιδιοκτήτη το ραβασάκι.

Αν κι οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του συστήματος δεν καθίστανται σαφείς στο νομοσχέδιο, η Καλιφόρνια δεν είναι η πρώτη που εισήγαγε ένα τέτοιο μέτρο. Πριν τρεις μήνες, δημοσίευμα του CarTalk.gr σάς ενημέρωσε για κάμερες με ντεσιμπελόμετρα στη Νέα Υόρκη.

Κάμερες με ντεσιμπελόμετρα κόβουν κλήσεις στους Νεοϋορκέζους

Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι η Καλιφόρνια αγοράζει εξοπλισμό μέτρησης του ήχου ενώ σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αυτή η απαγόρευση δε θα έρθει πριν το 2035. Επιπλέον, μπορεί να μην πωλούνται νέα οχήματα ΜΕΚ σε 13 χρόνια από τώρα, αλλά θα παραμείνουν στον δρόμο για κάμποσες δεκαετίες ακόμα.

Ραγίζει καρδιές η εξομολόγηση Έλληνα κάγκουρα

Οι οδηγοί της Καλιφόρνια που ανησυχούν για το πρόστιμο δεν πρέπει να αγωνιούν. Ο νέος προτεινόμενος νόμος απαιτεί να προειδοποιούνται οι αυτοκινητιστές με πινακίδες πριν εισέλθουν σε ζώνη περιορισμένου ήχου, ενώ η πρώτη παράβαση δε θα επιφέρει χρηματική ποινή. Κάθε μία από τις πόλεις που συμμετέχουν καλείται επίσης να δημιουργήσει ευέλικτους τρόπους πληρωμής κι εξαιρέσεις προστίμων για ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος, που αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής.

Το μέγεθος των προστίμων για όσους υπερβαίνουν τα όρια στάθμης ήχου παραμένει ασαφές προς το παρόν. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται μέσω αυτού του προγράμματος, ωστόσο, θα πρέπει είτε να δαπανηθούν για τη επέκτασή του είτε σε άλλες υποδομές ανακούφισης της κυκλοφορίας.

The post Θορυβείς; Σε συλλαμβάνει η κάμερα και θα πληρώσεις πρόστιμο appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα