Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο 0-100: λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο

Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 0.956 δευτερόλεπτα στη σοκαριστή απόσταση των μόλις 12.3 μέτρων πέτυχαν φοιτητές από το ETH της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης στην Ελβετία, οι οποίοι είναι επίσης μέλη του Academic Motorsports Club Zurich (AMZ). Αυτό που κάνει το επίτευγμα ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η ομάδα άρχισε να εργάζεται για το project

μόλις τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το ηλεκτρικό τους όχημα ονομάστηκε Mythen και μπορείτε να παρακολουθήσετε το αυτοκίνητο να σημειώνει το ρεκόρ του στο Switzerland Innovation Park στο Duebendorf στο παρακάτω βίντεο. Η Kate Maggetti ήταν η φοιτήτρια στην οποία ανατέθηκε να τιθασεύσει το Mythen κι επιλέχθηκε λόγω του χαμηλού της βάρους και της σταθερότητάς της στην οδήγηση.

Η AMZ δε μας είναι άγνωστη αφού κατείχε ήδη το ρεκόρ επιτάχυνσης ηλεκτρικών οχημάτων, έχοντας σημειώσει χρόνο 1,513 δευτερολέπτων το 2016. Αυτός καταρρίφθηκε πέρσι όταν Γερμανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης σημείωσαν νέο ρεκόρ 1,461 δευτερολέπτων. Οι Ελβετοί δεν ήθελαν να θέσουν τους εαυτούς τους στον ίδιο κίνδυνο κι ήλπιζαν όχι απλώς να καταρρίψουν το ρεκόρ αλλά «να το κάνουν με στιλ», δηλαδή με σημαντική διαφορά ασφαλείας που θα τους εξασφαλίσει ξενοιασιά για κάμποσα χρόνια. Με χρόνο κάτω από ένα δευτερόλεπτο, έχουν μειώσει σχεδόν στα δύο τρίτα το προηγούμενο ρεκόρ, ξεπερνώντας το οριακά για περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο.

Αυτό επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας μια κυψελοειδή δομή αμαξώματος από carbon κι αλουμίνιο με βάρος μόλις 140 κιλά. Οι φοιτητές εξέλιξαν τους τέσσερις hub ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική απόδοση 240 kW, που μεταφράζεται σε περίπου 322 ίππους. Επιλέγοντας μια φοιτήτρια με βάρος 40 κιλά, η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι στο 0.55 συνυπολογίζοντας και την οδηγό. Κάτι μας λέει ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ σκληρά.

The post Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο 0-100: λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα