Νέο Dacia Duster το 2024, πιθανότατα τέλος το πετρέλαιο

Το Dacia Duster είναι το μοντέλο που ανέστησε τη ρουμανική μάρκα με  περισσότερες από 2 εκατομμύρια πωλήσεις από το 2010. Έτσι, η ολοκαίνουργια τρίτη γενιά του που αναμένεται να φτάσει στις αγορές το 2024, θα συνεχίσει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη γκάμα της Dacia, ιδιαίτερα αν διατηρήσει την οικονομική τιμή που είχε μέχρι πρόσφατα.

Το τρέχον δεύτερης γενιάς Duster παρουσιάστηκε

το 2017 κι έλαβε facelift στα μέσα του 2021 . Ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές στους αγοραστές στην Ευρώπη, η Dacia εργάζεται ήδη πάνω στον διάδοχό του που θα σχεδιαστεί από λευκό χαρτί.

Εμφάνιση από το Bigster

Όπως απεικονίζεται από τους σχεδιαστές του Carscoops, το νέο Duster αναμένεται να μοιράζεται τα περισσότερα από τα στιλιστικά χαρακτηριστικά του με το Bigster concept. Η Dacia είναι μάστερ στις στρατηγικές μείωσης του κόστους, κάτι που πιθανότατα θα εφαρμοστεί στην οικογένεια των SUV της. Σε αυτό το πλαίσιο, το Duster θα μπορούσε να γίνει μια μικρότερη έκδοση του Bigster, που έχει επιβεβαιωθεί ότι θα μπει στην παραγωγή.

Παρά τη διαφορά στο μέγεθος που θα είναι εμφανής στο μήκος, τα μοντέλα θα μπορούσαν να μοιράζονται πολλά πάνελ αμαξώματος, συμπεριλαμβανομένων των προβολέων και των πίσω φώτων LED, των προφυλακτήρων με ενσωματωμένες πλαστικές προθήκες σε στυλ αλουμινίου, των έντονων πλαστικών φτερών, καθώς και το πλαϊνό πλαστικό που θυμίζει snorkel. Το τελευταίο εισήχθη από το Duster δεύτερης γενιάς ως ένας έξυπνος, κομψός κι οικονομικά αποδοτικός τρόπος σύνδεσης των φτερών με τις πόρτες, αποτελώντας χαρακτηριστικό σχεδιαστικό στοιχείο για το ρουμάνικο SUV.

Το Duster πιθανότατα θα διαθέτει κανονικά χερούλια θυρών κι όχι τα ενσωματωμένα των πίσω θυρών του Bigster, όλα προς όφελος της μείωσης του κόστους. Θα διαθέτει επίσης το νέο λογότυπο της Dacia που υπάρχει ήδη σε διαφημιστικό υλικό και θα παρουσιαστεί στα οχήματα το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της τρέχουσας σειράς της Dacia, τα σκληροτράχηλα SUV θα μπορούσαν επίσης να μοιράζονται το ίδιο ταμπλό. Το τελευταίο, που εν μέρει αποκαλύπτεται στο concept Bigster, θα διαθέτει μεγαλύτερη και ψηλότερα τοποθετημένη οθόνη αφής για το σύστημα infotainment κι ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων (το πρώτο μοντέλο της Dacia με τέτοια πολυτέλεια). Ο value for money χαρακτήρας του Duster μάς κάνει να πιστεύουμε ότι η ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα διατηρήσει αρκετά σκληρά πλαστικά στο ταμπλό, τις επενδύσεις στις πόρτες και την κεντρική κονσόλα. Ωστόσο, οι σχεδιαστές της Dacia θα μπορούσαν να βρουν έξυπνους τρόπους για να βελτιώσουν την απτή ποιότητα με μοντέρνες υφές κι ανθεκτικές επενδύσεις για τα καθίσματα.

Το νέο Duster πιθανότατα θα συνεχίσει να μεγαλώνει σε μήκος σε σύγκριση με τα 4.341 χιλιοστά του τρέχοντος μοντέλου, φτάνοντας πιο κοντά στα 4.547 χιλιοστά του Jogger. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερο χώρο για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Εξάλλου, το Duster ήταν πάντα ένα από τα πιο ευρύχωρα μοντέλα στην κατηγορία B-SUV κι η Dacia θέλει να το διατηρήσει έτσι. Η εστίαση στην πρακτικότητα θα το κάνει μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες κι άτομα με σπορτίφ τρόπο ζωής.

Η ηλεκτροκίνηση χτυπά την πόρτα της Dacia

Το Duster είναι το μόνο εναπομείνον μοντέλο στην γκάμα της Dacia που δε βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMF-B του Groupe Renault, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στα Sandero, Sandero Stepway, Logan και Jogger. Αυτό πρόκειται να αλλάξει με το Duster τρίτης γενιάς το 2024 που θα διαθέτει μια εκτεταμένη έκδοση της ίδιας πλατφόρμας, η οποία θα υποστηρίξει επίσης το μεγαλύτερο Bigster που θα ακολουθήσει το 2025.

Η Dacia έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να προσφέρει οχήματα που κινούνται με θερμικούς κινητήρες για όσο το δυνατόν περισσότερο, σύμφωνα με τη στρατηγική της για προσιτές τιμές. Ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί ότι η πλατφόρμα CMF-B είναι συμβατή με υβριδικά και plug-in συστήματα μετάδοσης κίνησης κι οι αξιωματούχοι της Dacia παραδέχθηκαν ότι θα μπορούσαν να εξηλεκτρίσουν την γκάμα όταν χρειαστεί. Δεδομένου ότι οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη θα απαγορεύσουν τους θερμικούς κινητήρες από το 2030, το Duster που θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας θα μπορούσε να προσφέρεται με ηλεκτρισμένη γεύση, ίσως στο δεύτερο μισό της ζωής του, δηλαδή από το facelift και μετά.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το ρουμανικό SUV θα μπορούσε να κληρονομήσει το σύνθετο plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που χρησιμοποιείται από το Renault Captur E-Tech ή την παρόμοια αυτοφορτιζόμενη υβριδική διάταξη του  Nissan Juke Hybrid. Αυτά συνδυάζουν έναν ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων απόδοσης 94 ίππων και 148 Nm ροπής, έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 49 ίππων και 205 Nm, έναn δεύτερο ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί ως HSG (High-Voltage Starter Generator) κι ένα εξελιγμένο κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών που στέλνει ισχύ στον μπροστινό άξονα. Το HEV συνοδεύεται από μπαταρία 1.2 kWh, ενώ το PHEV έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα 9.8 kWh.

Τα προαναφερθέντα μοντέλα μαζί με το επερχόμενο Mitsubishi ASX είναι αδέρφια του επερχόμενου Duster, παρόλο που το τελευταίο θα χρησιμοποιεί μια οικονομική έκδοση της πλατφόρμας CMF-B. Είναι σαφές ότι η Dacia θέλει να διατηρήσει κάποια σχετικά προσιτή τιμή στο Duster, επομένως δε θα εκπλαγούμε αν προσέφερε μικρότερες εκδόσεις με καθαρά κινητήρια σύνολα ICE ή απλούστερες ήπιες-υβριδικές ρυθμίσεις που παρέχουν έναν καλό συνδυασμό απόδοσης καυσίμου και χαμηλού κόστους παραγωγής. Αυτό που πιθανότατα θα απορριφθεί από τη γκάμα είναι η επιλογή diesel αφού θα είναι πολύ δύσκολο για το Groupe Renault να συνεχίσει να το εξελίσσει προκειμένου να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, η επιλογή κινητήρα LPG/βενζίνης με δύο καύσιμα θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ολόκληρη τη γκάμα της Dacia ως εναλλακτική λύση.

Η εμφάνιση εκτός δρόμου απαιτεί επιλογή 4WD

Ενώ η πλειονότητα των B-SUV, συμπεριλαμβανομένων αυτών από το Groupe Renault, δεν είναι διαθέσιμα με τετρακίνηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Duster να διατηρήσει αυτήν την επιλογή, τουλάχιστον με επιπλέον χρέωση. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει μία από τις λίγες επιλογές στην κατηγορία για άτομα που θέλουν να κάνουν πιο σοβαρές διαδρομές εκτός δρόμου, προσφέροντας τετρακίνηση, γενναιόδωρη απόσταση από το έδαφος κι αξιοπρεπείς γωνίες προσέγγισης και αναχώρησης. Για αναφορά, το τρέχον μοντέλο διαθέτει απόσταση από το έδαφος 214-217 χιλιοστά, γωνία προσέγγισης 30° και γωνία αποχώρησης 33-34°.

Όπως κι οι προκάτοχοί του, η τρίτη γενιά του Dacia Duster θα παράγεται στο Mioveni της Ρουμανίας. Δεδομένου ότι το μοντέλο είναι ήδη σε εξέλιξη, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βλέπουμε μερικά πρωτότυπα δοκιμών καθώς θα πλησιάζουμε στο επίσημο ντεμπούτο που αναμένεται το 2024.

The post Νέο Dacia Duster το 2024, πιθανότατα τέλος το πετρέλαιο appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα