Λειτουργικά παράθυρα υποβρυχίως ζητά το αυστραλέζικο NCAP

Οι δοκιμές στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέου Αυτοκινήτου της Αυστραλίας (ANCAP) θα περιλαμβάνουν πλέον και δοκιμασία υδάτων. Τα νέα πρωτόκολλα θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023 και θα ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να τοποθετούν στα οχήματα συστήματα που επιτρέπουν στα παράθυρα και τις πόρτες να παραμένουν λειτουργικά ακόμα και αν ένα όχημα εισέλθει σε πλημμυρικά νερά ή σε διάφορους όγκους νερού, αναφέρει η Wheels.

Οι

απαιτήσεις για ορισμένες λειτουργίες του οχήματος να παραμένουν λειτουργικές μετά τη βύθιση ενός οχήματος σε υδάτινο σώμα εισάγονται ως μέρος μιας επέκτασης των πρωτοκόλλων διάσωσης του ANCAP. Αυτά έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους first responders στη διάσωση των επιβαινόντων.

Οι δοκιμές θα ελέγχουν αν οι πόρτες ενός οχήματος μπορούν να ανοίξουν από μέσα κι απ’ έξω χωρίς ρεύμα. Θα απαιτήσει επίσης από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να διασφαλίσουν ότι τα παράθυρα μπορούν να λειτουργήσουν έως και 10 λεπτά μετά τη βύθιση ενός οχήματος. Οι εταιρίες που δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις θα πρέπει να περιγράψουν στο εγχειρίδιο κατόχου σχετικά τη μέθοδο για το πώς θα ανοίξετε την πόρτα ή θα σπάσετε ένα πλαϊνό παράθυρο σε τέτοιες συνθήκες.

«Τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος πρέπει να παραμένουν λειτουργικά και μετά τη βύθισή του, έτσι ώστε οι πόρτες και τα παράθυρα του αυτοκινήτου να μπορούν να ανοίγουν», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ANCAP, Carla Hoorweg. «Αν κι είναι σημαντικό να μην εισχωρείτε ποτέ σκόπιμα το όχημά σας σε πλημμυρισμένους δρόμους, πρόσφατες πλημμύρες μάς υπενθύμισαν και πάλι ότι τα νερά μπορούν απροσδόκητα να παρασύρουν ένα όχημα και τους επιβάτες του».

Αυτές δε θα είναι οι μόνες αλλαγές στα πρωτόκολλα δοκιμών από το 2023. Για παράδειγμα, θα αξιολογούνται συστήματα ανίχνευσης παιδικής παρουσίας. Αυτά τα συστήματα θα ελέγχουν τα πίσω καθίσματα και θα ειδοποιούν τον οδηγό μέσω ηχητικών ή οπτικών προειδοποιήσεων εάν εντοπιστεί ότι ένα παιδί έχει μείνει στο όχημα. Η Wheels σημειώνει ότι οι νέες διαδικασίες ANCAP θα παρακολουθούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης κι υποστήριξης λωρίδας ενός οχήματος εντοπίζουν κι ανταποκρίνονται σε μοτοσικλέτες.

The post Λειτουργικά παράθυρα υποβρυχίως ζητά το αυστραλέζικο NCAP appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα