Κι όμως, κάποιος πλήρωσε 24.000 € για ένα “μαμά” Skoda Favorit

Η Skoda δε θα ήταν αυτή που είναι σήμερα αν δεν είχε κυκλοφορήσει το Favorit. Σχεδιασμένο από τον Bertone, το πρώτο προσθιοκίνητο, μπροστομήχανο αυτοκίνητο της μάρκας ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες πίσω από το ενδιαφέρον του Ομίλου Volkswagen για την τσέχικη μάρκα. Το μοντέλο προέκυψε μετά από μια απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας τον Δεκέμβριο του 1982 να εξελίξει το αυτοκίνητο και να ξεκινήσει την παραγωγή του εντός πέντε ετών. Παρουσιάστηκε

τον Ιούλιο του 1987 στην Έκθεση Μηχανικής του Brno κι αποσύρθηκε το 1994 για να παραχωρήσει τη θέση του στο Felicia, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τη Fabia που όλοι γνωρίζουμε. 

Αυτό το facelift Favorit του 1993 είναι μια πραγματική χρονομηχανή, ικανή να μας γυρίσει 30 χρόνια πίσω, καθώς έχει διανύσει μόλις 34 χιλιόμετρα από τότε που το αγόρασε η πρώτη ιδιοκτήτρια του στην Αθήνα. Η επίσημη εκδοχή λέει ότι όλα τα χιλιόμετρα έγιναν στη διαδρομή από την αντιπροσωπεία μέχρι ένα γκαράζ κοντά στο σπίτι της. Ποιος ξέρει τι φοβερά πράγματα συνέβησαν ώστε να κλειδωθεί και να μην ξανακινηθεί για τρεις δεκαετίες, με την κάτοχο να δηλώνει ότι «αποφάσισε ότι η οδήγηση δεν ήταν για εκείνη». Προφανώς από τη μία δεν ήθελε να ξαναοδηγήσει, από την άλλη σκεφτόταν ότι ήταν κρίμα να πουλήσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, ίσως υπήρχε και κάποια ελπίδα για μελλοντική χρήση, αναβολή στην αναβολή δηλαδή. 

Κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2022 βγήκε σε δημοπρασία και το αγόρασε ο οδηγός αγώνων Jiří Mičánek Junior για το εξωφρενικό ποσό των 24.000 €, το οποίο αυτές τις μέρες σάς αγοράζει μια καλοεξοπλισμένη Fabia και σας αφήνει ρέστα για βενζίνες κάμποσων ετών. Ο νέος ιδιοκτήτης παρέλαβε το αυτοκίνητο από τη Φρανκφούρτη, αλλά ούτε αυτός σκοπεύει να το οδηγήσει πολύ. Εκτός από μερικές γρατσουνιές, είναι λες και βγήκε χτες ​​από το εργοστάσιο και διαθέτει ακόμα τα προστατευτικά πλαστικά καλύμματα στα καθίσματα. Είναι η έκδοση LX με επένδυση από ψεύτικο ξύλο στο ταμπλό κι αυτοκόλλητα που διατρέχουν τα πλαϊνά του αυτοκινήτου.

Μην περιμένετε βέβαια στροφόμετρο, στη θέση του υπάρχει ένα τεράστιο ρολόι. Δεδομένου ότι είναι ένα μεταγενέστερο μοντέλο που επωφελήθηκε από την τεχνογνωσία της VW, ο κινητήρας των 1.3 λίτρων με τους 54 ίππους είχε ψεκασμό της Bosch αντί για καρμπιρατέρ και προσέδιδε τελική ταχύτητα 137 χλμ/ώρα. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ακριβά αυτοκίνητα περιορισμένης κυκλοφορίας να κλειδώνονται για χρόνια, αλλά αυτό το Favorit είναι ένα ταπεινό hatchback που θα ταίριαζε τέλεια στο Μουσείο της Skoda στο Mladá Boleslav.

The post Κι όμως, κάποιος πλήρωσε 24.000 € για ένα “μαμά” Skoda Favorit appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα