Toyota GR Corolla: πώς ακριβώς λειτουργεί η τετρακίνησή της;

Το σύστημα τετρακίνησης στη νέα Toyota GR Corolla και στο GR Yaris έχει επαινεθεί για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μοιράζει τη ροπή μεταξύ δύο των αξόνων. Με τον πίσω άξονα να μπορεί να απορροφήσει έως και το 70% της ισχύος, είναι το όνειρο κάθε λάτρη των σπορ αυτοκινήτων. Πώς όμως λειτουργεί;

Φονέας γιγάντων: GR Yaris με 500 ίππους και φρένα τέρατα

Σύμφωνα

με το Engineering Explained, πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα AWD, με τους υπεύθυνους του καναλιόυ να εξηγούν ότι οφείλεται σε μια απροσδόκητα μικρή λεπτομέρεια: μια θεωρητική διαφορά 0.7% στην ταχύτητα περιστροφής των δύο αξόνων, η οποία προφανώς δε μεταφράζεται στην πραγματική ταχύτητα περιστροφής μπροστινού και πίσω άξονα, αφού αυτοί κινούνται με την ίδια ταχύτητα. Αυτή η ελάχιστη ολίσθηση πραγματοποιείται μέσα στον πίσω συμπλέκτη, αλλά μάλλον θα σας τα εξηγήσει καλύτερα ο Jason Fenske, οικοδεσπότης του Engineering Explained, που του τα ανέλυσε λεπτομερώς ο Naoyuki Sakamoto, αρχιμηχανικός της Toyota.

Όταν ταξιδεύετε με σταθερή ταχύτητα σε ευθεία γραμμή, η GR Corolla μετατρέπεται πλήρως σε προσθιοκίνητη. Δεδομένου ότι το αυτοκίνητο δεν χρειάζεται επιπλέον πρόσφυση σε αυτό το σενάριο, ο συμπλέκτης κρυώνει. Ωστόσο, μόλις γίνει αισθητή οποιαδήποτε αλλαγή στη γωνία του τιμονιού, ο πίσω άξονας επανασυνδέεται.

The post Toyota GR Corolla: πώς ακριβώς λειτουργεί η τετρακίνησή της; appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα