Fiat: ένα νέο supermini και τρία νέα crossover έως το 2027

Μια φρέσκια πνοή στη σειρά μοντέλων της Fiat

Το πρώτο νέο λανσάρισμα θα είναι ένα supermini μεγέθους Punto που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2023, πάνω από το σημερινό πλήρως ηλεκτρικό αστικό μοντέλο 500e. Το μοντέλο δε θα ονομαστεί Punto τελειώνοντας έναν κύκλο που ξεκίνησε το 1993 και τερμάτισε το 2018. Το Fiat supermini αναμένεται

να μοιραστεί την ίδια πλατφόρμα με το Peugeot 208, το Opel Corsa και το επερχόμενο Citroen C3. Η πλατφόρμα CMP θα επιτρέπει παραλλαγές με ICE και BEV, σύμφωνα με τον ανταγωνισμό.

Μιλώντας για τα αστικά μοντέλα της Fiat, ο Oliver François περιέγραψε το 500 και το Panda ως τα «δύο icon μοντέλα της ιταλικής φίρμας». Ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι «υπάρχει χώρος για κάτι περισσότερο» στη γκάμα των 500 δίπλα στο 500 και το 500X, το οποίο θα είναι «κομψό κι αστικό». Μιλώντας για το Panda, άφησε να εννοηθεί μια μοντέρνα ερμηνεία του πρωτοτύπου της δεκαετίας του ’80, όχι μόνο ως προς τον εξωτερικό σχεδιασμό αλλά και ως προς την «ουσιώδη, μινιμαλιστική προσέγγιση». Αυτή η ιδέα ενέπνευσε την ιδέα Centoventi του 2019 και θα κληρονομηθεί από «τουλάχιστον μερικά αυτοκίνητα (παραγωγής)» σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ο διάδοχος του Fiat Panda θα διατηρήσει τη δημοφιλή ονομασία και θα είναι ένα από τα τρία νέα crossover στη γκάμα της Fiat. Ο Oliver François είπε: «Το Panda πρέπει να είναι λίγο τραχύ, απλό, στιβαρό». ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το DNA του Panda θα ενσωματωθεί και σε άλλα μοντέλα.

Ο ρόλος της Fiat στη Stellantis

Σύμφωνα με το Autocar, η μελλοντική γκάμα της Fiat θα περιλαμβάνει 10 μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων πέντε παγκόσμιων αυτοκινήτων (500, Panda, supermini μεγέθους Punto, συν δύο ακόμη crossover), τέσσερα επαγγελματικά οχήματα και ένα μοντέλο μόνο για τη Νότια Αμερική. «Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα λανσάρουμε ένα νέο αυτοκίνητο ετησίως ανά περιοχή- και παγκοσμίως είμαστε σε θέση να δημιουργούμε αυτοκίνητα που είναι κοινά παντού στον κόσμο», είπε ο François.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat επιβεβαίωσε την ανανεωμένη εστίαση της μάρκας σε μικρότερες κατηγορίες, με την αυτοκινητοβιομηχανία να μην ενδιαφέρεται για μεγαλύτερα μοντέλα. Περιέγραψε επίσης τη Fiat ως ξάδερφο της Citroën στον όμιλο Stellantis: «Οι ιστορίες μας είναι διαφορετικές, αλλά είμαστε μάρκες που ξεκίνησαν από το πάθος δύο ανθρώπων και μοιραζόμαστε πολλά. Νομίζω ότι αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι μπορούμε να διαιρέσουμε την αγορά ως προς το μέγεθος. Μπορούμε να είμαστε οι ειδικοί σε μικρότερα αυτοκίνητα, ενώ η Citroën θα καλύψει περισσότερο το μεσαίο τμήμα της αγοράς – και φυσικά θα υπάρξει κάποια επικάλυψη στη μέση».

Στην Ευρώπη, η Fiat θα ποντάρει πολύ στα ηλεκτρικά οχήματα, λανσάροντας πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις κάθε νέου μοντέλου στη γκάμα της, προτού τελικά διακόψει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ο François θέλει να κάνει τη Fiat «την Tesla του λαού», μειώνοντας το κόστος της ηλεκτροκίνησης. Η Fiat σχεδίαζε να έχει μια γκάμα μόνο για EV μεταξύ 2025 και 2030 με τον Φρανσουά να υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να συμβεί το 2027 ή νωρίτερα, θέλοντας να κάνει την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «την πρώτη μάρκα μαζικής αγοράς που θα είναι μόνο ηλεκτρική».

The post Fiat: ένα νέο supermini και τρία νέα crossover έως το 2027 appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα