EV το 1 στα 10 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν πέρσι για πρώτη φορά

Τα ηλεκτρικά μοντέλα είχαν την καλύτερη χρονιά τους ever το 2022, με πωλήσεις συνολικά 7.8 εκατομμυρίων μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι τα BEV αποτέλεσαν περίπου το 10% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων για το έτος, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 68% παγκοσμίως το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, ήταν επίσης η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας

περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών πωλήσεων EV.

Δηλαδή περίπου ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Κίνα πέρσι ήταν πλήρως ηλεκτρικά. Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι ένα στα δέκα, ενώ άλλο ένα 10% αποτελούν τα plug-in hybrid μοντέλα. Στη Γερμανία, τα ηλεκτρικά οχήματα αποτέλεσαν το 25% της συνολικής παραγωγής νέων οχημάτων. Τον Δεκέμβριο, οι πελάτες της χώρας αγόρασαν περισσότερα EV από οχήματα εσωτερικής καύσης, καθώς προσπάθησαν να εξαργυρώσουν τα κρατικά κίνητρα που θα μειώνονταν από την Πρωτοχρονιά του 2023.

Ακόμη και στις ΗΠΑ, που υστερούν σε σχέση με την Ευρώπη και την Κίνα όσον αφορά τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, οι πωλήσεις των νέων οχημάτων BEV αυξήθηκαν τρομακτικά. Μόλις το 5.8% όλων των οχημάτων που πωλούνται στη χώρα είναι ηλεκτρικά, αλλά σε σχέση με το 3.2% του 2021 πρόκειται για τεράστια ποσοστιαία αύξηση.

Η Tesla διατήρησε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής EV στη Γη, με τις κινέζικες BYD και SAIC Motor Corp. να ακολουθούν. Καθώς όμως όλο και περισσότερες μάρκες εμπλέκονται στον εξηλεκτρισμό, το προβάδισμα της Tesla θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Ομοίως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η παγκόσμια δυναμική των αυξανόμενων πωλήσεων ίσως είναι δύσκολο να διατηρηθεί για την αγορά των EV, σημειώνει το Carscoops. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη το 2023 μπορεί να ανακόψει την πορεία κι η τρέχουσα χρονιά να μην είναι τόσο θετική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το 2022.

The post EV το 1 στα 10 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν πέρσι για πρώτη φορά appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα