Alpina B10 Bi-Turbo: το sedan που ντρόπιασε ολόκληρη Testarossa

Πίσω στο 1989, οι λάτρεις των BMW που ήθελαν ένα sedan ταχύτερο και πιο σπάνιο από τη M5, μπορούσαν να αποκτήσουν την Alpina B10 Bi-Turbo. Θεωρήθηκε το ταχύτερο τετράθυρο παραγωγής στον κόσμο εκείνη την εποχή κι έδειξε μερικά κόλπα στη Ferrari Testarossa κατά τη διάρκεια μιας συγκριτικής δοκιμής.

Από την έναρξή του το 1972, το τμήμα M της BMW έχει χαρίσει

στους οπαδούς των υψηλών επιδόσεων μερικά απίστευτα μοντέλα. Όλα ξεκίνησαν με αγωνιστικοθρεμμένους θρύλους όπως η 3.0 CSL κι η M1, αλλά το 1980, οι μηχανικοί αποφάσισαν να επιδείξουν τις ικανότητές τους σε μια τετράθυρη πλατφόρμα sedan. Επέλεξαν αυτή της E12 5-Series, δημιουργώντας τη φοβερή M535i. Η ίδια φόρμουλα εφαρμόστηκε στην επόμενη γενιά E28 το 1985, γεννώντας την πρώτη M5.
Το 1988, η δεύτερη  M5 βασίστηκε στην πλατφόρμα E34, με έναν εξακύλινδρο που έφτανε τους 315 ίππους  κι ήταν το πιο ισχυρό αυτοκίνητο δρόμου που είχε κατασκευάσει ποτέ η BMW. Προσέφερε έναν σχεδόν τέλειο συνδυασμό μεταξύ ενός πολυτελούς sedan κι ενός καθαρόαιμου σπορ αυτοκινήτου, γεγονός που την έκανε εξαιρετικά δημοφιλή. Όταν σταμάτησε να κυκλοφορεί το 1995, ήταν το δεύτερο πιο καλοπουλημένο μοντέλο M στην ιστορία, πίσω μόνο από τη θρυλική E30 M3.

Αλλά το τμήμα M δεν ήταν η μόνη ομάδα μηχανικών που μετέτρεψε την τυπική E34 5-Series σε μια εντυπωσιακή μηχανή υψηλών επιδόσεων. Περίπου 70 χιλιόμετρα από τα κεντρικά γραφεία της BMW, σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Buchloe, η Alpina ολοκλήρωσε αυτό που ήταν το πιο φιλόδοξο έργο που είχε αναλάβει ποτέ η εταιρεία: τη B10 Bi-Turbo! Ενώ θα μπορούσαν να είχαν φορέσει ένα ζευγάρι turbo στη M5 και να τελειώσει η ιστορία, οι μηχανικοί της Alpina επέλεξαν να εξελίξουν κάτι διαφορετικό και λέγεται ότι ξόδεψαν 3.2 εκατομμύρια δολάρια (7.7 δολάρια με τις σημερινές αντιστοιχίες) για να το πραγματοποιήσουν.
Ξεκίνησαν στα τέλη του 1987 με το νεοεισαχθέν sedan 535i E34, το οποίο ανανεώθηκε πλήρως τόσο από άποψη απόδοσης, όσο κι εμφανισιακά. Μετά από περίπου δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, η Alpina αποκάλυψε ένα sedan περιορισμένης παραγωγής που δεν ήταν πιο ισχυρό από τη M5, αλλά πιστό στη φιλοσοφία της εταιρίας: συνδύαζε ταχύτατες επιδόσεις με πολυτέλεια, οδική συμπεριφορά κι αξιοπιστία.

Εξωτερικά, η B10 Bi-Turbo ξεχώρισε από τα μοντέλα 535i και M5 χάρη στους διαφορετικούς προφυλακτήρες, τις πλαϊνές ποδιές, την πίσω αεροτομή και φυσικά τις εμβληματικές ακτινωτές ζάντες της Alpina. Η καμπίνα ήταν πολύ πιο πολυτελής από αυτή της M5, με δερμάτινα, πλήρως ηλεκτρικά καθίσματα Recaro, ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία και τιμόνι Momo που έφερε το σήμα Alpina.
Όμως, αναμφισβήτητα η πιο συναρπαστική αναβάθμιση βρισκόταν κάτω από το καπό. Οι μηχανικοί της εταιρίας πήραν τον εξακύλινδρο ατμοσφαιρικό M30 που τροφοδοτούσε τη 535i και τον μετέτρεψαν σε ένα twin-turbo τέρας. Ξεκίνησαν προσθέτοντας σφυρήλατα έμβολα Mahle, αναβάθμισαν όλα τα εντόσθια, επανασχεδίασαν όλα τα περιφερειακά, τα συστήματα εισαγωγής κι εξαγωγής και βέβαια φόρεσαν ένα ζευγάρι turbo Garret T25 που ψύχονταν από ένα τεράστιο εμπρός τοποθετημένο intercooler.
Το πλαίσιο αναβαθμίστηκε επίσης για να αντιμετωπίσει την πρόσθετη ισχύ χωρίς να θυσιάζει την άνεση. Η ανάρτηση απέκτησε νέα ελατήρια, παχύτερες αντιστρεπτικές ράβδους, εμπρός αμορτισέρ Bilstein και πίσω της Sachs. Επιπλέον, τα εργοστασιακά μπροστινά φρένα αντικαταστάθηκαν με τετραπίστονες δαγκάνες της Girling που αγκάλιαζαν δισκόφρενα 332.7 χιλιοστών – μεγαλύτερα από αυτά που φορούσε η M5.

Ο βελτιωμένος 3.5 της Bi-Turbo απέδιδε 360 ίππους και 520 Nm ροπής. Αυτοί την καθιστούσαν πιο ισχυρή τόσο από τη M5 του 1988, όσο κι από την αναβαθμισμένη έκδοση του 1992, η οποία συνοδεύτηκε από έναν βελτιωμένο κινητήρα S38 που απέδιδε 340 ίππους και 400 Nm ροπής. Με αυτή την ισχύ, εκθρόνισε τη M5 ως το πιο ισχυρό αυτοκίνητο δρόμου BMW που κατασκευάστηκε ποτέ κι η Alpina ισχυρίστηκε ότι ήταν το ταχύτερο sedan που μπορούσατε να αγοράσετε εκείνη την εποχή.
Το γερμανικό περιοδικό αυτοκινήτου Sport Auto ήθελε να επιβεβαιώσει αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά αντί να τη συγκρίνουν με τα σύγχρονα sedan, επέλεξαν να αντιπαραβάλουν τη Bi-Turbo απέναντι στη Ferrari Testarossa με τον V12 κινητήρα. Το ιταλικό supercar ήταν περίπου 50 κιλά ελαφρύτερο και ο κινητήρας του ήταν ελαφρώς δυνατότερος, αποδίδοντας 390 ίππους. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ροπή της τουρμπίνας έπαιξε τον ρόλο της: όταν ξεκίνησε η δοκιμή επιτάχυνσης, το γερμανικό sedan έφτασε τα 100 χλμ/ώρα μισό δευτερόλεπτο πιο γρήγορα κι έμεινε μπροστά μέχρι τα 160. Το εξωτικό ιταλικό σπορ μοντέλο κατάφερε να πάρει κεφάλι μόνο στα 200 χλμ/ώρα.

Εκτός από το ότι ήταν γρήγορη για την εποχή της, η B10 Bi-Turbo επαινέθηκε για την άνεση και τον ακριβή χειρισμό της. Ενώ μια M5 είχε πιο απόλυτο στήσιμο κι ενίοτε τρόμαζε όσους βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι της, η Alpina ήταν πιο φιλική και προσβάσιμη, παρά τη σημαντικά μεγαλύτερη ροπή χάρη στα δύο turbo. Κατασκευάστηκε για πέντε χρόνια, από το 1989 έως το 1994, σε μόλις 507 μονάδες. Η Alpina ήθελε να συνεχίσει την παραγωγή και μετά το 1994, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω της απόφασης της BMW να εγκαταλείψει τον κινητήρα M30.

The post Alpina B10 Bi-Turbo: το sedan που ντρόπιασε ολόκληρη Testarossa appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα