Τεστ αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού

14:50 7/5/2012 - Πηγή: Econews

Ένα τεστ αίματος που προβλέπει τον καρκίνο του μαστού πολλά χρόνια πριν διαγνωστεί η ασθένεια, αναπτύσσουν Βρετανοί ερευνητές.

Το τεστ εξετάζει πώς διάφοροι παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως το αλκοόλ και οι ορμόνες, αλλάζουν τα γονίδια, μια διαδικασία γνωστή ως «επιγενετική».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχει ένα τέτοιο επιγενετικό «διακόπτη» που διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Για

τις ανάγκες της έρευνας επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν δείγματα αίματος 1.830 γυναικών διαφόρων ηλικιών, από τις οποίες οι 640 τελικά ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο καρκίνος του μαστού συνδέεται έντονα με μία μοριακή αλλαγή σε ένα γονίδιο που βρίσκεται στα λευκοκύτταρα του αίματος και ονομάζεται ATM.

Προβλέποντας τον καρκίνο

Στη συνέχεια οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν τι προκαλεί αυτή την αλλαγή.

Συγκεκριμένα επικεντρώθηκαν σε μια χημική διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση και η οποία υποτίθεται ότι λειτουργεί ως γενετικός «διακόπτης» για τα γονίδια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του γονιδίου ΑΤΜ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του συγκεκριμένου γονιδίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι αλλαγές ήταν ορατές ακόμα και 11 χρόνια πριν τη διάγνωση του καρκινικού όγκου.

Οι ερευνητές, αν και δεν γνωρίζουν ακόμα για ποιό λόγο οι χημικές αλλαγές στο γονίδιο ΑΤΜ συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, θεωρούν ότι διαθέτουν πλέον έναν αξιόπιστο νέο βιοδείκτη που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν το αντίστοιχο αιματολογικό τεστ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα