Φωτοβολταϊκά: νέο υλικό αυξάνει την αποδοτικότητα κατά 30%

11:12 7/5/2012 - Πηγή: Econews

Όλες οι οθόνες αφής (touch screen) στις ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μια επίστρωση οξειδίου ινδίου-κασσιτέρου (ΙΤΟ), το οποίο χρησιμοποιείται λόγω της υψηλής του αγωγιμότητας, της οπτικής του διαφάνειας και της ευκολίας τοποθέτησής του σε επιφάνειες λεπτού υμενίου (thin film).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ της Βρετανίας ανέπτυξαν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση χρησιμοποιώντας γραφένιο το οποίο χαρακτηρίζουν ως “το πιο διάφανο, ανθεκτικό, ελαφρύ και εύκαμπτο αγώγιμο υλικό”.

Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το

πρόβλημα της ‘αντίστασης φύλλου’, το οποίο περιορίζει την αγωγιμότητα του υλικού, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα στρώμα μορίων χλωριούχου σιδήρου μεταξύ δύο στρωμάτων γραφενίου, ενισχύοντας έτσι την αγωγιμότητα χωρίς να επηρεάζεται η διαφάνεια.

Το νέο υλικό που αναπτύχθηκε και ακούει στο όνομα GraphExeter μπορεί όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές να χρησιμοποιηθεί σε εύκαμπτες οθόνες αφής, αλλά και σε κοινές ηλεκτρονικές συσκευές και “έξυπνα” κάτοπτρα και παράθυρα που διενεργούν υπολογιστικές-διαδραστικές λειτουργίες.

Προσθέτουν δε πως χάρη στη διαφάνειά του σε ένα ευρύ φάσμα φωτός το GraphExeter  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών κατά 30%.

Επόμενος στόχος των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ είναι η παρασκευή GraphExeter σε μορφή σπρέι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω σε καθρέφτες, παράθυρα, ηλιακούς συλλέκτες και υφάσματα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα