Τα ψάρια του Ιονίου θύματα της Ιταλικής μαφίας

Την έντονη ανησυχία των επιστημόνων έχουν προκαλέσει οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών, η μείωση του ιχθυοαποθέματος και οι επιδημίες που μαστίζουν το Ιόνιο Πέλαγος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας.

Τον τελευταίο μήνα στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας ξεβράστηκαν θαλάσσια κήτη, φαλαινοδέλφινα ή ζιφιοί, ενώ ψαράδες στο βόρειο Ιόνιο, αλλά και νοτιότερα, αναφέρουν περιστατικά με εκατοντάδες νεκρά ψάρια.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τα αίτια του προβλήματος, εξετάζονται διάφορα γεγονότα της τελευταίας 20ετίας, όπως η απόρριψη τοξικών αποβλήτων

στην Αδριατική, τη Μεσόγειο και το Β. Ιόνιο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση τα στοιχεία της ιταλικής περιβαλλοντικής ομάδας «LegaAmbiente», τα τελευταία 30 χρόνια περίπου 50 πλοία, φορτωμένα με τοξικά απόβλητα, χάθηκαν στη Μεσόγειο.

Επτά εξ αυτών βυθίστηκαν στο Ιόνιο, από τους Παξούς μέχρι τη Μεσσηνία.

Εκτός αυτού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ξεφόρτωσαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Αδριατική Θάλασσα.

Σημειώνεται επίσης ότι στις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο βόρειο Ιόνιο και τη νότια Αδριατική χρησιμοποιούνται ηχοβολιστικά μηχανήματα, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς,  επηρεάζουν το νευρικό σύστημα των ψαριών.

Άλλο ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η υπεραλίευση των θαλασσών, που έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα.

Σημειώνεται ότι αναζητώντας τα αίτια θανάτου των θαλάσσιων θηλαστικών στα ανοιχτά της Κέρκυρας, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από τους ιστούς τους για να εξετάσουν την τοξικότητα ή την πιθανότητα ασθένειας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» αναφέρει ότι οι μαζικοί εκβρασμοί τού συγκεκριμένου είδους φάλαινας στην Κέρκυρα είναι σπάνιοι και ανεξήγητοι.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα