Κυνηγοί εναντίον περιβαλλοντικών ΜΚΟ για χρηματοδότηση και εμπλοκή

Κατά των μεγάλων μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρας στρέφεται το Δίκτυο των Κυνηγών-Ωρίων κατηγορώντας τες ότι απολαμβάνουν “καθεστώς ασυλίας” και ότι απορροφούν υπέρογκα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για “εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων αμφιβόλου ποιότητος και αποτελεσματικότητας”. Τις κατηγορεί δε ότι επιχειρούν να απαξιώσουν σε βαθμό εμπάθειας την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα.

Το δίκτυο Ωρίων καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξετάσει αναλυτικά τη δράση

της κάθε ΜΚΟ και να αναθεωρήσει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Αναλυτικά, οι κυνηγοί αναφέρουν τα εξής:

“Τον περασμένο Οκτώβριο, η πολυεθνική περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση), δημοσίευσε «κείμενο διαλόγου» υπό τον τίτλο «Ενίσχυση της προστασίας της φύσης – Πρόταση του WWF Ελλάς για ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

Στο συγκεκριμένο κείμενο προτείνεται, μεταξύ άλλων προκλητικών θέσεων, η απορρόφηση των ιδιωτικών Θηροφυλάκων που έχουν προσλάβει, χρηματοδοτούν και απασχολούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις από το 2000 μέχρι σήμερα, από τη Δασική Υπηρεσία (ή «Εφορία Φυσικού Περιβάλλοντος» όπως αυθαίρετα προτείνει το WWF να μετονομαστεί ή συγκεκριμένη Υπηρεσία).

Το γεγονός πως αντί ανοιχτής προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ, όπως προβλέπεται από το νόμο 3812/2009 για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η συγκεκριμένη οργάνωση προτείνει την απευθείας απορρόφηση των ιδιωτικών φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αποδεικνύει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο πως συγκεκριμένες «επιφανείς» περιβαλλοντικές ΜΚΟ στην προσπάθειά τους να πλήξουν μέχρι κατάργησης τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, επιστρατεύουν ακόμη και αθέμιτα μέσα.

Οι συγκεκριμένες ΜΚΟ απολαμβάνουν καθεστώς ασυλίας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των υπέρογκων ποσών από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια για την εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων αμφιβόλου ποιότητος και αποτελεσματικότητας στο βαθμό που δεν δημοσιεύονται τα αποτελέσματά τους.

Εκτός αυτού, με τη συνδρομή της τέως Υπουργού ΠΕΚΑ, έχουν καταλάβει πλήθος νευραλγικών θέσεων σε κάθε θεσμική επιτροπή που σχετίζεται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και την κατανομή των σχετικών κονδυλίων ενώ έτυχαν προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης σε όλα τα νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ που ψηφίστηκαν μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011.

Πακτωλός χρημάτων έχει ξοδευτεί σε μελέτες και προγράμματα των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ΜΚΟ χωρίς να έχει προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Η «βιομηχανία» των αμφιλεγόμενων περιβαλλοντικών μελετών που έχει στηθεί και ανθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παράγει νομοθετήματα ανεφάρμοστα και ουδόλως αποδοτικά για τη φύση.

«Παράγουμε πολύ αέρα, αλλά δεν προστατεύουμε καθόλου το περιβάλλον», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Τα ποσά που κατασπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνι

Keywords
Τυχαία Θέματα