Συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση «Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2012»

16:24 16/2/2012 - Πηγή: Econews

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκου Σηφουνάκη, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τη διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2012.

Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής είναι ένας σημαντικός θεσμός που διοργανώνεται ανά διετία στην Βενετία. Η επόμενη διοργάνωση θα εγκαινιαστεί την 27η και 28η Αυγούστου και θα διαρκέσει ως την 25η Νοεμβρίου 2012. Στη Μπιενάλε οι διάφορες χώρες εκπροσωπούνται με τα εθνικά τους περίπτερα και παρουσιάζουν, με ευθύνη

του εκάστοτε επιλεγμένου εθνικού τους επιτρόπου, την δική τους προσέγγιση στο γενικό θέμα. Το θέμα της Έκθεσης «COMMONGROUND» καθορίστηκε από τον φετινό Διευθυντή της David Chipperfield.

Η ελληνική συμμετοχή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ για την διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής για την αρχιτεκτονική, την αναβάθμιση της παραγωγής του σύγχρονου ελληνικού έργου, καθώς και την ενίσχυση και προβολή του. Για τους σκοπούς αυτούς έχει ήδη θεσμοθετηθεί και λειτουργεί η νέα Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, η οποία περιλαμβάνει δυναμικό Τμήμα Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής ενώ τίθεται σε λειτουργία, μετά τη θεσμοθέτησή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Επιπλέον έχει αναθεωρηθεί το πλαίσιο διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και έχουν ανατεθεί, προκηρυχθεί, ή έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή μεγάλου αριθμού αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Το Υπουργείο αποβλέπει στη δημιουργία θεσμικού φορέα για την συστηματική, διαρκή ενίσχυση και διεθνή προβολή του σύγχρονου ελληνικού αρχιτεκτονικού και τεχνικού έργου του 21ου αιώνα.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι μέσα από την εθνική μας συμμετοχή στη διεθνή έκθεση της Βενετίας, να διακριθεί η ελληνική παρουσία και να ενταχθεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Οι ενδιαφερόμενοι αρχιτέκτονες, μέλη του ΤΕΕ, καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο αναρτημένο στο site του Υπουργείου. Η προκήρυξη αναρτάται επίσης στα site του ΥΠΕΚΑ, ΤΕΕ και ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Η επιλογή του Εθνικού Επιτρόπου θα γίνει από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ανδρέα Γιακουμακάτο, Βάνα Ξένου και Γιώργο Πανέτσο. Το κόστος υλοποίησης της πρότασης που θα επιλεγεί, θα καλυφθεί από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο των 130.000 ευρώ που προβλέπεται από τον κανονισμό 1251/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δαπάνες δημοσιότητας θα καλυφθούν από το ίδιο πρόγραμμα, μετά από εθνικό διαγωνισμό.

Μπορείτε να βρείτε την πρόσκληση και την αίτηση στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=381&language=el-GR

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα