Ρομπότ εμπνευσμένο από «αδέξια» έντομα βοηθά στην έρευνα και διάσωση

13:36 18/6/2012 - Πηγή: Econews

Τα περισσότερα ιπτάμενα ρομπότ μοιάζουν με μεγάλα ελικόπτερα ή αεροσκάφη και συνήθως υφίστανται καταστροφικές ζημιές μετά από συγκρούσεις ή πτώσεις.

Αυτό δεν ισχύει για το ελβετικό ρομπότ AirBurr, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα αδέξια έντομα και πετά χωρίς αισθητήρες σε εσωτερικούς χώρους και υπόγεια, επιβιώνοντας από τις ισχυρές συγκρούσεις.

Το ρομπότ αναπτύχθηκε από Ελβετούς ερευνητές στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης.

Η καινοτομία του συνίσταται στο ότι είναι τοποθετημένο σε ένα κλουβί, που έχει σχήμα σφαίρας.

Το

ελαφρύ και ευέλικτο κλουβί επιτρέπει στο ρομπότ να προστατεύει τις λεπίδες και τα ηλεκτρονικά του, καθώς και να μιμείται τον τρόπο με τον οποίο τα έντομα επιβιώνουν τις συγκρούσεις σε τοίχους ή παράθυρα.

Επιπλέον, το ρομπότ διαθέτει τέσσερα πόδια από ανθρακονήματα, τα οποία επιμηκύνονται και βγαίνουν από το κλουβί βοηθώντας το να σηκωθεί μετά από μια πρόσκρουση ή πτώση.

Η ικανότητα του AirBurr να προσκρούει σε εμπόδια χωρίς να υφίσταται ζημιές σημαίνει ότι το ιπτάμενο ρομπότ θα μπορούσε να πλοηγηθεί ακόμα και αν έχανε το σύστημα GPS που διαθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Ελβετοί ερευνητές εκτιμούν ότι το ρομπότ τους σύντομα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης έπειτα από φυσικές καταστροφές, πυρηνικά ατυχήματα κλπ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα