Ιαπωνία: οι γενναίες εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ και τα πυρηνικά

10:34 18/6/2012 - Πηγή: Econews


Τη θέσπιση κινήτρων για την επένδυση δισεκατομμυρίων Ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αποφάσισε η Ιαπωνία στο πλαίσιο των πολιτικών απομάκρυνσης από την ατομική ενέργεια.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έδωσε το “πράσινο” φως για την επαναλειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στη δυτική

Ιαπωνία. Πρόκειται για τους πρώτους αντιδραστήρες που θα ξαναπάρουν μπροστά μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Βιομηχανίας Γιούκιο Εντάνο ενέκρινε την εισαγωγή εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ιαπωνία για 20ετία περίπου θα πριμοδοτείται.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τζίρος από παραγωγή ενέργειας και πώληση εξοπλισμού θα μπορούσε να φτάσει τα 30 δισ. δολάρια ως το 2016.

Στόχος είναι η ισχύς των ΑΠΕ ως τον Μάρτιο του 2013 να ανέλθει σε 22.000 Μεγαβάτ από 19.500 Μεγαβάτ σήμερα, με τα 2.000 Μεγαβάτ να προέρχονται από φωτοβολταϊκά.

Η εγγυημένη τιμή για τα φωτοβολταϊκά θα ανέλθει σε 53 σεντς του δολαρίου, διπλάσια από αυτή που ισχύει στη Γερμανία και υπερτριπλάσια από την Κίνα.

Αντίστοιχα, η αιολική ενέργεια θα επιδοτηθεί με εγγυημένη τιμή της τάξης των 28 σεντς του δολαρίου, τη στιγμή που στη Γερμανία ανέρχεται σε 6 σεντς.

—Επιστροφή στην ατομική ενέργεια

Παρότι η Ιαπωνία έκλεισε το σύνολο των 50 αντιδραστήρων της την επαύριο της Φουκουσίμα για συντήρηση, η κυβέρνηση έδωσε το ΟΚ για την επαναλειτουργία δύο εξ αυτών το Σάββατο 16 Ιουνίου.

Πρόκειται για δύο μονάδες της Kansai Electric Power Co στο Ohi της δυτικής Ιαπωνίας, κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα Κυότο.

Οι αντιδραστήρες αυτοί θα έχουν τεθεί σε λειτουργία εντός τριών εβδομάδων, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται νίκη για την πυρηνική βιομηχανία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η επανέναρξη της λειτουργίας και άλλων αντιδραστήρων.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα