Οι εκπομπές άνθρακα καθυστερούν την εποχή των παγετώνων

15:03 9/1/2012 - Πηγή: Econews

Αβέβαιο παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η επόμενη εποχή παγετώνων, λόγω των υψηλών εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Geoscience», η επόμενη εποχή παγετώνων αναμένεται να ξεκινήσει σε 1.500 χρόνια, ωστόσο οι εκπομπές άνθρακα είναι τόσο υψηλές που ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για να ξεκινήσει μια

νέα εποχή πάγων η ατμοσφαιρική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 240 μέρη ανά εκατομμύριο, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται περίπου στα 390 μέρη ανά εκατομμύριο.

Εξάλλου, άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σταματούσαν άμεσα, οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα θα παρέμεναν υψηλές για τουλάχιστον 1.000 χρόνια ακόμα, ενώ η θερμότητα που έχει αποθηκευτεί στους ωκεανούς είναι αρκετή για να προκαλέσει σταδιακό λιώσιμο των πολικών πάγων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αστρονομικά μοντέλα, που περιλάμβαναν τις ανεπαίσθητες μεταβολές στην τροχιά και στον άξονα της Γης κατά τα προηγούμενα εκατομμύρια χρόνια, ώστε υπολογιστεί η ποσότητα της ηλιακής θερμότητας που έφθασε στη γήινη ατμόσφαιρα κατά τις προηγούμενες παγετωνικές περιόδους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου μετά τη βιομηχανική επανάσταση, «αιχμαλωτίζει» πια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής θερμότητας στην ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου η φυσιολογική ψύχρανση της Γης, που οφείλεται στις μεταβολές στην τροχιά της, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα