«Διπλωματικό θρίλερ» με τη σύλληψη ακτιβιστών

14:14 9/1/2012 - Πηγή: Econews

Διπλωματικές συζητήσεις για τη μοίρα των τριών ακτιβιστών, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε πλοίο που συνοδεύει τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά, διεξάγουν Ιαπωνία και Αυστραλία.

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης «Forest Rescue Australia» επιβιβάστηκαν στο πλοίο Shonan Maru No 2 την Κυριακή, ενώ έπλεε περίπου 26 χμ ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές εισβάλλουν σε ιαπωνικό φαλαινοθηρικό.

Το 2010 ο Pete Bethune από τη Νέα

Ζηλανδία επιβιβάστηκε σε φαλαινοθηρικό που μετά από το ταξίδι του επέστρεψε στην Ιαπωνία. Ο νεαρός τιμωρήθηκε με πέντε μήνες φυλάκιση και έπειτα απελάθηκε.

Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό πλοίο στο οποίο εισέβαλαν οι ακτιβιστές παρακολουθούσε τις κινήσεις ενός σκάφους της οργάνωσης Sea Shepherd, που μάχεται κατά της φαλαινοθηρίας.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πάρα πολλές συγκρούσεις μεταξύ των πλοίων της Sea Shepherd και των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ιαπωνίας έληξε την αποστολή του πολύ νωρίτερα, εκφράζοντας, φόβους για την ασφάλεια του πληρώματος εξαιτίας των συγκρούσεων.

Η Ιαπωνία έχει απαγορεύσει την εμπορική φαλαινοθηρία, ωστόσο κάθε χρόνο σκοτώνει περίπου 1.000 φάλαινες στο πλαίσιο του ερευνητικού της προγράμματος.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Forest Rescue» ζητά από την Ιαπωνία να επιστρέψει τους ακτιβιστές, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται τόσο εύκολο δεδομένου ότι δεν συνελήφθησαν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα