Οι Μπανάνες Chiquita στο “πλυντήριο” της οικολογίας;

Τη στιγμή που περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές επιχειρούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL που θα συνδέσει τον Καναδά με τον Κόλπο του Μεξικού ένα νέο, ενδιαφέρον μέτωπο ανοίγει στον πόλεμο κατά των ορυκτών καυσίμων.

Η μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση ForestEthics αναφέρει πως οι Μπανάνες Chiquita είναι η τελευταία στη μακρά αλυσίδα πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Walgreens και η Gap, που έχουν δεσμευτεί να μποϋκοτάρουν τη χρήση πετρελαίου

από ασφαλτική άμμο (tar sands).

Παρόλα αυτά καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες θέτουν στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δεσμεύονται δημοσίως να περιορίσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, οι δεσμεύσεις αυτές αποκτούν ποικίλες μορφές.

Πολλές επιλέγουν απευθείας την επένδυση στην καθαρή ενέργεια και την αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων. Ακόμα όμως και η αποφυγή του πλέον ρυπογόνου από τα ορυκτά καύσιμα, όπως η ασφαλτική άμμος αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι Μπανάνες Chiquita, σύμφωνα με πολλούς, απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ως “ηθική” εταιρεία. Παρότι καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες να αποκτήσουν ένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά φιλικό πρόσωπο, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για τη χρηματοδότηση παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κολομβία, οι δραστηριότητες των οποίων κόστισαν τη ζωή σε περίπου 4000 ανθρώπους ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Αν η στάση της εταιρείας απέναντι στην ασφαλτική άμμο αποτελεί ένα βήμα προς το “ηθικό επιχειρείν” και την εταιρική υπευθυνότητα ή είναι απλώς “ξέπλυμα” της εικόνας της στο πλυντήριο της οικολογίας και προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της είναι θέμα υποκειμενικής ματιάς.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα