Υπουργοί Περιβάλλοντος: η ατζέντα της σημερινής (19/12) συνεδρίασης στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκπροσωπεί σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Πολωνικής Προεδρίας

και η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει θέματα ιδιαίτερης σημασίας και για την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις δράσεις και τις πολιτικές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος είναι:

*Επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα σε σχέση με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας:

- Πρόταση αναθεώρησης Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εισαγωγή και εξαγωγή επικίνδυνων χημικών. Η πρόταση αυτή προωθεί την αναδιατύπωση του Κανονισμού 689/2008/ΕΚ, σχετικά με την διακίνηση επικίνδυνων χημικών προϊόντων, με τον οποίο υλοποιείται η σύμβαση του Ρότερνταμ σχετικά με τη «συναίνεση μετά από ενημέρωση» (prior informed consent-PIC) για ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και φυτοφάρμακα στο διεθνές εμπόριο.

- Πρόταση τροποποίησης Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την Οδηγία 1999/32/ΕΚ που αφορά στο θείο στα καύσιμα ναυτιλίας.

Η πρόταση αφορά στις εκπομπές θείου από τα πλοία λόγω της καύσης καυσίμων δεξαμενών με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που συμβάλλει στην ρύπανση από διοξείδιο του θείου και στα προβλήματα οξίνισης, σε σχέση και με τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία MARPOL στο πλαίσιο του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού (ΙΜΟ), η Κοινότητα προωθεί μια περισσότερο αποτελεσματική προστασία των περιοχών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις εκπομπές θείου καθώς και μείωση της γενικά καθιερωμένης οριακής τιμής για το πετρέλαιο δεξαμενών πλοίων.

- Πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας 1996/82/ΕΚ που αποσκοπεί στην πρόληψη των μεγάλων ατυχημάτων των σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες και τον περιορισμό των συνεπειών τους επί του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, προκειμένου να εξασφαλισθεί υψηλό επίπεδο προστασίας σε όλη την Κοινότητα (Seveso ΙΙΙ).

*Στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα και την πορεία προς το 2020

Θα γίνει συζήτηση των Υπουργών Περιβάλλοντος για υιοθέτηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου σχετικά με την στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα και την πορεία προς το 2020. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη προστασία της βιοποικιλότητας θεωρείται ως το βασικό μέσο για την επίτευξη του γενικού στόχου της ΕΕ για το 2020, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης των στόχων και των δράσεων της, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συνεκτική εφαρμογή της.

*Υιοθέτηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου για τον Οδικό Χάρτη προς μια αποδοτική πολιτική ως προς τους πόρους Ευρώπη

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ θα συζητήσουν την

Keywords
Τυχαία Θέματα