Μειώστε το χρέος σας με εκχώρηση δημόσιας γης σε επενδυτές για ΑΠΕ

10:25 11/6/2012 - Πηγή: Econews

Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορούν να περιορίσουν τα χρέη τους σε σημαντικό βαθμό εκχωρώντας εδάφη για εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας ‘NRC Handelsblad‘, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία έχουν άριστες συνθήκες για την εκμετάλλευση του ήλιου, του αέρα και της γεωθερμίας. Η λύση λοιπόν για την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους που συνθλίβει

τις οικονομίες τους είναι να εκχωρήσουν στους πιστωτές τους επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες εγγυώνται επαρκή κερδοφορίας στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Την πρόταση για μείωση του χρέους μέσω ΑΠΕ κατέθεσε στην ολλανδική κυβέρνηση ομάδα αναγνωρισμένων καθηγητών οικονομικών και ενεργειακών θεμάτων. Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα μπορούν να μειώσουν το χρέος τους κατά 30% εκχωρώντας λιγότερο από 1%, περίπου 1% ή σχεδόν 2% της επιφάνειας τους στους επενδυτές αντίστοιχα.

Οι συγγραφείς πρότασης σημειώνουν ότι απαιτείται η δημιουργία έργων μεγάλης κλίμακας σε συγκριτικά μικρές περιοχές.

Οι εμπλεκόμενες χώρες θα μπορέσουν σύμφωνα με την πρόταση να αποπληρώσουν υψηλό μέρος του χρέους τους στους πιστωτές εξασφαλίζοντας παράλληλα την ανάταση της οικονομίας τους, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και συντήρηση των έργων.

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης επί Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων πρόκειται να εξετάσει σοβαρά την πρόταση η οποία συνάντησε θετικές αντιδράσεις από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους Ευρωβουλευτές.

Οι εν λόγω Ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την πρόταση ως καινοτόμο συμβολή στη συζήτηση που διεξάγεται για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ευρωζώνης και σημείωσαν πως τόσο η χρηματοπιστωτική όσο και η ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση απαιτούν πρωτότυπη σκέψη και νέα οικονομικά μοντέλα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα