Ενέργεια: δάνειο για να γλιτώσουμε το μπλακ άουτ

09:24 11/6/2012 - Πηγή: Econews

Αγώνας δρόμου γίνεται για την εξεύρεση λύσης και τη χρηματοδότηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να αποφευχθεί το μπλακάουτ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας imerisia.gr, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξετάσει τους όρους της σύναψης δανείου ύψους 300 με 350 εκατ. ευρώ με το Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), χρήματα που θα κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» (το έλλειμμα) της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ),

στην οποία οφείλεται μεγάλος μέρος των 300 με 350 εκατ. ευρώ, θα εξετάσει σήμερα το απόγευμα τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει λόγω της καθυστέρησης της πληρωμής της από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πιο απλά λόγια η επιχείρηση καλείται να δει τι θα κάνει με τις πληρωμές (300 εκατ. ευρώ περίπου) που έχει μέχρι το τέλος του Ιουνίου για προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom και την τουρκική Botas.

Η ΔΕΠΑ πάντως είχε προειδοποιήσει πως αν δεν πληρωθεί για τις ποσότητες φυσικού αερίου που δίνει στους παραγωγούς ρεύματος, τότε θα αναγκαστεί να διακόψει την παροχή τους, γεγονός που θα σημάνει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  η επιχείρηση έχει δρομολογήσει και τις διαδικασίες κυλιόμενου δανείου από τράπεζες προκειμένου να πληρώσει έγκαιρα τους προμηθευτές της, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Από την  άλλη πλευρά η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στο ΛΑΓΗΕ, ωστόσο για την επιχείρηση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αν δεν εκταμιευτεί το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς στο τέλος του μήνα η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στο δημόσιο ποσό 260 εκατ. ευρώ που είχε παρακρατήσει από το ειδικό τέλος ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα