Η ΔΕΗ ζητάει αυξήσεις-φωτιά 30% στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω κόστους

Αυξήσεις της τάξης του 30% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ζητάει η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει πως τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος δεν αντανακλούν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορικής διαχείρισης και ζητά αυξήσεις σε τρεις δόσεις (όπως έχει δημοσιευτεί πολλές φορές στο econews).

Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ

ζητάει αύξηση 10% την 1η Ιανουαρίου 2013 και ισόποσες αυξήσεις την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους.

Μάλιστα, η Επιχείρηση έχει καταθέσει τα κοστολογικά στοιχεία της για εξέταση στη ΡΑΕ και αναμένει το πόρισμα της Αρχής σχετικά με το αίτημά της.

Η πρόταση της ΡΑΕ αναμένεται να κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια, πριν από το τέλος του έτους, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανυπόστατα σενάρια τα περί αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε χθες η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, το συνολικό κόστος ενέργειας για την επιχείρηση προβλέπεται να αυξηθεί σε 4,4 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 4 δισ. το 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενέργειας για την Επιχείρηση προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 1,8 δισ. τον επόμενο χρόνο από 1,5 δισ. το 2012.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι το κόστος μισθοδοσίας θα φτάσει τα 346 εκατ. ευρώ, ενώ επιπρόσθετες επιβαρύνσεις της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ θα προκύψουν για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων από το επόμενο έτος.

Όπως προβλέπει το Μνημόνιο, από 1/1/2013 πρέπει να τεθεί σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων με βάση το κόστος, κατόπιν, το Μάρτιο, να ληφθεί νέα απόφαση που θα ισχύσει από το Μάιο με στόχο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου να έχει επέλθει η πλήρης απελευθέρωση, με μόνη εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες τα τιμολόγια ρεύματος θα εξακολουθήσουν να είναι ρυθμιζόμενα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα