Ο ιός του AIDS έσωσε κοριτσάκι από λευχαιμία!

Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή απολαμβάνει εδώ και περίπου μισό χρόνο η Έμα Γουάιτχεντ. Η επτάχρονη Έμα, η οποία στην ηλικία των πέντε ετών διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένειά της χάρη σε μια πειραματική θεραπεία του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Οι γιατροί καθησύχασαν αρχικά στους γονείς της Έμα, αφού όπως δήλωσαν «δεν είναι κάτι σπάνιο, το 70% των παιδικών αιματολογικών καρκίνων θεραπεύεται». Η Έμα ξεκίνησε χημειοθεραπείες σε ειδικό παιδιατρικό νοσοκομείο των Η.Π.Α. και, πράγματι, στην αρχή παρουσίαζε εμφανή σημάδια βελτίωσης, δείχνοντας πως

μπορούσε να ξεπεράσει τον σκόπελο της αρρώστιας της.

Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι τα ίδια συμπτώματα. Οι χημειοθεραπείες συνεχίστηκαν, έως ότου η λευχαιμία άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και να εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό στο σώμα του μικρού κοριτσιού. Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς της Έμα πως δεν υπάρχει πια καμία ελπίδα για την κόρη τους. Παρόλα αυτά εκείνοι δεν το έβαλαν κάτω, αφού έμαθαν για μια δοκιμαστική θεραπεία που ερευνούσε το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί μέχρι τότε ποτέ σε κάποιο παιδί η ενήλικα.

Παραθέτοντας τις τελευταίες τους ελπίδες στην θεραπεία αυτή, οι γονείς της Έμα την μετέφεραν, τον περασμένο Απρίλιο, στο νοσοκομείο για τη δοκιμαστική θεραπεία. Οι γιατροί, στο πλαίσιο της θεραπείας, αφαίρεσαν χιλιάδες Τ-κύτταρα από τον οργανισμό της Έμα και στη συνέχεια απέσπασαν από αυτά το DNA της νεαρής κοπέλας, το οποίο αντικατέστησαν με γενετικό υλικό αδρανοποιημένου DNA του ιού HIV, που ευθύνεται για την πρόκληση του AIDS.

Ο λόγος που επιλέχθηκε ο -θανατηφόρος εφόσον ενεργός- ιός αυτός είναι απλούστατα επειδή είναι ο πλέον κατάλληλος για την μεταφορά γενετικού υλικού στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ενσωματώνεται, δηλαδή, πλήρως στο ανθρώπινο DNA, γι” αυτό και είναι αδύνατον μέχρι σήμερα να αντιμετωπιστεί με φάρμακα.

Τα τροποποιημένα κύτταρα προγραμματίστηκαν, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, να επιτεθούν στα Β-κύτταρα που ήταν υπεύθυνα για την ύπαρξη της λευχαιμίας. Οι γιατροί χορήγησαν μέσω ορού τα νέα κύτταρα στον οργανισμό της Έμα, ο οποίος άρχισε να αντιδρά, παρουσιάζοντας σπασμούς και υψηλό πυρετό για 11 περίπου ώρες.

Στις 2 Μαΐου, ανήμερα των έβδομων γενεθλίων της Έμα, οι υπεύθυνοι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ξύπνησαν την νεαρή κοπέλα και της ευχήθηκαν να τα εκατοστίσει. Ο καρκίνος είχε αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία και δεν επρόκειτο να ξαναεμφανιστεί. Η καινοτόμος αυτή θεραπεία έχει εφαρμοστεί έκτοτε σε αρκετούς ασθενείς, σημειώνοντας πάντα επιτυχία, γεγονός που έχει αναγκάσει και άλλα νοσοκομεία των Η.Π.Α. να αρχίσουν να την εφαρμόζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα