Χρυσός-Χαλκιδική: τι λέει το ΥΠΕΚΑ για περιβαλλοντική καταστροφή-οικονομικά οφέλη

Τους κύριους άξονες της μεταλλευτικής και εξορυκτικής πολιτικής στην Ελλάδα παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θράκης.

Αναφορικά με τον χρυσό στη Χαλκιδική, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για επενδύσεις 1δισ. Ευρώ, δημιουργία 1.300 άμεσων θέσεων εργασίας και δημιουργία τριπλάσιων έμμεσων θέσεων εργασίας (4.000), αλλά και

περιορισμένες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν κάνοντας λόγο για καταστροφή αρχαίων οικοσυστημάτων όπως το Δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής και ελάχιστα αν όχι μηδενικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο και την τοπική κοινωνία.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε τα εξής:

“Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτουν σημαντικό ορυκτό πλούτο, μοναδικό τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα και ποικιλία ορυκτών. Αυτό μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστό αλλά αν λάβει κανείς υπόψη τη μικρή έκταση της χώρας μας, ίσως να είμαστε αναλογικά στην κορυφή των πλέον προικισμένων με φυσικό πλούτο χωρών.

· Για να κατανοήσει κανείς το ιδιαίτερο δημόσιο συμφέρον της ανάπτυξης του ορυκτού μας πλούτου αρκεί μόνο να αναλογιστεί ότι σήμερα απασχολούνται άμεσα περίπου 23.000 εργαζόμενοι και υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 100.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

· Η εποχή που έπρεπε να βάλουμε στη ζυγαριά την Ανάπτυξη σε σχέση με την Περιβαλλοντική Ευθύνη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η εποχή που έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χιλιάδες θέσεις εργασίας ή στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, μας έχει προσπεράσει. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πια πραγματικότητα! Και όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό, είτε δεν έχει μελετήσει την εξέλιξη του μεταλλευτικού κλάδου είτε εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Το νομικό πλαίσιο, οι πολιτικές, οι πρακτικές, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η διεθνής εμπειρία και βεβαίως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διασφαλίζουν αυτά ακριβώς.

· Αντικρίζουμε καθημερινά το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στη χώρα μας: Ενδιαφερόμαστε για πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια που θα εισαχθούν, θα φέρουν τεχνογνωσία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πρόσθετο πλούτο στην πραγματική οικονομία. Εμείς έχουμε το όραμα και βεβαίως την πολιτική βούληση για ένα σαφές αναπτυξιακό πλάνο που θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε παραγωγικού τομέα. Θα διασφαλίζει το σεβασμό προς το περιβάλλον, την ισόρροπη ανάπτυξη και ταυτόχρονα τους νόμους της οικονομίας.

· Στόχος μας είναι να άρουμε την προκατάληψη, πως η ιδιωτική πρωτοβουλία αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον και πως η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου συνεπάγεται την οποιαδήποτε περιβαλλοντική έκπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, προτάσεις και επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις περιβαλλοντικές και οικονομοτεχνικές προϋποθέσεις και την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αξιολογούντα

Keywords
Τυχαία Θέματα