Φωτοβολταϊκά: τα Επιχειρηματικά Κεφάλαια (VC) βυθίζονται το leasing εκτοξεύεται

11:10 9/10/2012 - Πηγή: Econews

Η διοχέτευση Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (venture capitals) στα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκε κάτω από τα 100 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2012 για πρώτη φορά από το 2008.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Solar Funding and M&A της Mercom Capital Group, η χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών από Εταιρείες Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (VC) περιορίστηκε σε 72 εκατ. δολάρια το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους από 376 εκατ.δολάρια το β’ τρίμηνο. Καταγράφηκαν μόλις 14 χρηματοδοτήσεις

από VC, με τις 12 να λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες δύο σε Αυστραλία και Ισραήλ αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα η Mercom έχει καταγράψει 22 χρεωκοπίες στον κλάδο των φωτοβολταϊκών το 2012, καθώς και 42 αναδιαρθρώσεις και εταιρικές συρρικνώσεις.

Η μερίδα του λέοντος των VC στο τέλος του γ΄ τριμήνου κατευθύνθηκε σε εταιρείες δευτερογενούς παραγωγής (Downstream), οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην παραγωγή συστατικών υλικών ή τελικών προϊόντων και σε εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου (thin film) και ειδικότερα σε εκείνες που αναπτύσσουν τεχνολογίες CIGS.

Ωστόσο, η κάθετη πτώση στο κόστος των φωτοβολταϊκών κρυσταλλικού πυριτίου μαζί με με την ανάπτυξη των συγκεντρωτικών φωτοβολταϊκών ασκούν πιέσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά thin film.

—Ηλιακό Leasing

Παρότι η χρηματοδότηση μέσω VC γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για τα φωτοβολταϊκά, άνθηση γνωρίζει η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) ηλιακών συστημάτων.

Η Mercom υπολογίζει πως τα κεφάλαια από χρηματοδοτικές μισθώσεις οικιακών και μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων ανέρχονται σε 2 δισ. δολάρια το 2012, το ήμισυ εκ των οποίων το γ’ τρίμηνο.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ηλιακό leasing περιλαμβάνουν τις SolarCity, SunRun, SunPower, Sungevity, OneRoof Energy, Clean Power Finance και Enfinity.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα