Πρόγραμμα Ήλιος: ασύμφορο το project – Επανεξέταση του σχεδίου

09:29 9/10/2012 - Πηγή: Econews

Αδύνατη είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Ηλιος», όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του γερμανικού κλάδου φωτοβολταϊκών, Γιοργκ Μάγερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews.

Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής της BSW αποκάλυψε πως η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση επανεξετάζουν το σχέδιο εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, λόγω του μεγάλου κόστους των απαιτούμενων υποδομών.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια της στασιμότητας στην οποία έχει περιπέσει το πρόγραμμα 18 μήνες μετά την εξαγγελία του, ο Γερμανός εκπρόσωπος αναφέρει ότι το project

επανεξετάζεται καθώς οι δυνατότητες του ηλεκτρικού δικτύου είναι περιορισμένες και μια επιχείρηση αναβάθμισης θα ήταν πολυδάπανη και θα απαιτούσε πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί.

Ερωτώμενος αν η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει το πρόγραμμα με την ίδια θέρμη, ο κ.  Μάγερ τόνισε ότι οι κυβερνώντες φαίνεται να εξετάζουν  την υλοποίηση μερικών μόνο σημείων της γενικής ιδέας του προγράμματος «Ήλιος».

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Μάγερ ανέφερε ότι αν και το νομοθετικό υπόβαθρο έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα χρηματοδοτικά προβλήματα παραμένουν. Παράλληλα τόνισε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν νέα έργα στην Ελλάδα, κάτι που οφείλεται εν μέρει στη μείωση των εγγυημένων τιμών ηλιακής ενέργειας που αποφασίστηκε πρόσφατα.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν τα φωτοβολταϊκά θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μελλοντικά αξιόπιστη επένδυση, δεδομένου ότι οι εγγυημένες τιμές έχουν μειωθεί στη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες, ο κ. Μάγερ ανέφερε ότι η ηλιακή ενέργεια είναι μία από τις μελλοντικές μορφές καθαρής, φθηνής και ασφαλούς ενεργειακής παραγωγής, ωστόσο χρειάζονται βελτιώσεις. Για παράδειγμα πρέπει να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και μέθοδοι εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα