Εύκαμπτα φωτοβολταϊκά CIGS: ρεκόρ απόδοσης και ελπίδες ανάταξης του κλάδου

11:27 7/12/2011 - Πηγή: Econews

Νέο ρεκόρ απόδοσης στα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά (thin-film P/V) έθεσε το προϊόν της Solibro, θυγατρικής της γερμανικής Q-Cells SE.

Το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό τεχνολογίας CIGS (χαλκός, ίνδιο, γάλλιο και διοξείδιο του σεληνίου) αξιολόγησε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Fraunhofer ISE που υπολόγισε την απόδοσή του στο 17,4%.

Για την κατασκευή του δείγματος επιφάνειας 16 τετρ. εκατοστών εφαρμόστηκαν διαδικασίες οι ο οποίες μπορούν να αναπαραχθούν σε κλίμακα μαζικής παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, αρκετές εταιρείες εκτιμούν πως

η προηγμένη τεχνολογία των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών αποτελεί το “κλειδί” για την επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου.

Ο Ντίτερ Μανζ, ιδρυτής και πρόεδρος της γερμανικής Manz AG δήλωσε πως το μέλλον βρίσκεται στα φωτοβολταϊκά CIGS, καθώς είναι φθηνότερα  από την κλασσική τεχνολογία σιλικόνης και μπορούν να καταστήσουν τον κλάδο ανταγωνιστικό έναντι των άλλων πηγών ενέργειας χωρίς να απαιτούνται επιδοτήσεις, πετυχαίνοντας το πολυπόθητο grid-parity.

O Manz ισχυρίστηκε πως η εταιρεία του σε συνεργασία με την Würth Solar έχουν αναπτύξει ένα εύκαμπτο φωτοβολταϊκό απόδοσης 14%.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα