Φωτοβολταϊκά: νέες εγκαταστάσεις για να αποφευχθούν τα «λουκέτα»

10:02 7/12/2011 - Πηγή: Econews

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στον χώρο των φωτοβολταϊκών, καθώς η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει την υλοποίηση αδειοδοτημένων επενδύσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, λόγω του μεγάλου όγκου αδειοδοτήσεων, που υποτίθεται ότι θα έφερνε ταχύτατη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, πολλές κατασκευαστικές και συμβουλευτικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας εξοπλισμού, «ανοίχτηκαν», δημιουργώντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για να διατηρηθούν οι ίδιες οι εταιρείες και κατ’ επέκταση οι θέσεις εργασίας, το 2012 πρέπει να εγκατασταθούν ακόμα

περισσότερα φωτοβολταϊκά, συγκριτικά με το 2011, δεδομένου ότι οι τιμές μειώνονται.

Ειδικότερα, για να αποφευχθούν τα «λουκέτα», το 2012 θα πρέπει να εγκατασταθούν πάνω από 350 Μεγαβάτ, κάτι που δεν θεωρείται πολύ εύκολο, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου οι ρυθμοί νέων εγκαταστάσεων θα είναι πολύ χαμηλοί και ότι σήμερα οι περισσότερες τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια, ή δίνουν πολύ μικρά ποσά.

Δεδομένων των συνθηκών, στην αγορά φωτοβολταϊκών επικρατεί φόβος για ενδεχόμενη πρωτοβουλία του υπουργείου που θα μπορούσε να επιδεινώσει το ήδη αρνητικό κλίμα.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για έκτακτη φορολόγηση επί του τζίρου των ΑΠΕ δεν υπάρχει πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο παραμένει η πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου να μειώσει τις ταρίφες των μελλοντικών εγκαταστάσεων.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα