ΔΕΣΜΗΕ: συμφωνία με Energa και Hellas Power για οφειλές και ΑΠΕ

Σε συμφωνία για όλες τις μεταξύ τους εκκρεμότητες καταλήγουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, ο ΔΕΣΜΗΕ και οι δύο μεγάλες εταιρείες λιανικής ρεύματος, η Hellas Power και η Energa.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αποπληρωμή

των υποχρεώσεων των εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και την επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η Οριακή Τιμή Συστήματος στην Ημερήσια Αγορά, κυρίως σε ότι αφορά τον υπολογισμό της εισόδου των ΑΠΕ.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση ο ΔΕΣΜΗΕ δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα στην αγορά, καθώς τακτοποιεί τις εκκρεμότητες, ενώ παράλληλα  σηματοδοτεί τη διεύρυνση της απελευθέρωσης στον τομέα της λιανικής του ρεύματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι σχετικές συμφωνίες του ΔΕΣΜΗΕ με την Energa και την Hellas Power θα υπογραφούν σύντομα, πιθανότατα και αύριο.

Με βάση τις συμφωνίες, οι δύο εταιρείες θα έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους, που αφορούν την αγορά ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ και φτάνουν τα  20 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ως εκ τούτου, ο ΔΕΣΜΗΕ δεν θα προχωρήσει τελικά σε ασφαλιστικά μέτρα.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές συμφωνούν να παραπέμψουν σε ανεξάρτητη επιτροπή τη διαφορά τους σχετικά με το κατά πόσο υπολογίζεται σωστά η εισαγωγή των ΑΠΕ στην Ημερήσια Αγορά.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα οι ιδιώτες είχαν κάνει αγωγή κατά του ΔΕΣΜΗΕ, την οποία και «παγώνουν» μετά τη μεταξύ τους συμφωνία.

Η Επιτροπή θα αποφανθεί σε διάστημα 2 – 3 μηνών και το αποτέλεσμα θα δεσμεύει τόσο τον ΔΕΣΜΗΕ όσο και τους ιδιώτες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα