Φωτοβολταϊκά, αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και δάση – Τι λένε οι Φίλοι της Φύσης

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτικές γαίες, ακόμα και σε εκείνες που χαρακτηρίζονται «υψηλής παραγωγικότητας», το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «Φίλοι της Φύσης».

Οι Φίλοι της Φύσης κάνουν λόγο για “μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που χρησιμοποιώντας την καραμέλα της «πράσινης ανάπτυξης», ενθαρρύνουν τους αγρότες να αντικαταστήσουν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους με την εγκατάσταση φ/β συστημάτων γιατί τάχα «προσφέρουν σταθερό και χωρίς κόπο εισόδημα”.

Οι θέσεις

των ΦτΦ για την αγροτική γη και τα φωτοβολταϊκά ως πηγή ενέργειας είναι:

1. Tα εισοδήματα από τη γεωργική γη πρέπει να προέρχονται από την καλλιέργεια και όχι από την αλλαγή χρήσης γης. Η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να γίνει αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, να εκπαιδευτούν όσοι εμπλέκονται στην καλλιέργεια αλλά και στην προώθηση των προϊόντων τους «χωρίς μεσάζοντες».

2. Οι ΦτΦ προειδοποιούν τους καλλιεργητές αγροτικής γης ότι υπάρχει ο κίνδυνος της εξαπάτησης με τις υποσχέσεις για υψηλές αποδώσεις από τα φ/β: “Κινδυνεύουν να καταστρέψουν τα εδάφη τους αλλά και να χάσουν τις μικροκαταθέσεις τους από τις «επενδύσεις» στα φωτοβολταϊκά“.

3. Η γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας αν «στρωθεί» με φωτοβολταϊκά, μετά από κάποια χρόνια θα χάσει τις φυσικοχημικές ιδιότητες καθώς και τη μικροπανίδα της. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ουσιαστικά που επηρεάζουν τη δυνατότητα ενός χωραφιού να παράγει.

4. Ακόμα και σε βοσκότοπους, η δυνατότητα να εκτρέφονται ζώα (ολοκληρωμένη, μελετημένη εγκατάσταση) είναι πολύ περισσότερο παραγωγική από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

5. Οι ΦτΦ θεωρούν ότι η εγκατάσταση φ/β με το πρόσχημα παραγωγής ενέργειας, σε βάθος χρόνου καταργεί τη δυνατότητα της γης να παράγει τροφή.

6. Οι ΦτΦ συμφωνούν στην εγκατάσταση φ/β μικρής κλίμακας για αυτοπαραγωγή/ αυτοκατανάλωση όταν συνδέεται και διευκολύνει τη γεωργική δραστηριότητα.

7. Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται ανασύσταση προκειμένου να παράγονται ποιοτικά προϊόντα, υγιεινά και εύγευστα, χαρακτηριστικά που είναι ζητούμενα σήμερα για μια διαφορετικού τύπου αγροτική οικονομία, διατροφικής ασφάλειας και αυτάρκειας αλλά και εξωστρεφούς προσανατολισμού (εξαγωγές).

Οι Φίλοι της Φύσης σημειώνουν πως είναι “υπέρ των ΑΠΕ υπό όρους και προϋποθέσεις, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετοι η Ελλάδα να μετατραπεί σε «μπαταρία» φτηνής ενέργειας της Ευρώπης, καταστρέφοντας την αγροτική της παραγωγή, τα δάση (το Νοέμβριο 2012 στην Ερμιονίδα 1.000 στρ.δάσους) και τα τοπία της, τη χλωρίδα και την πανίδα της”.

Οι σημερινές τοποθετήσεις φωτοβολταϊκών στην παραγωγική γη και στα δάση της χώρας μας, εκτιμούν οι ΦτΦ,  πραγματοποιούνται για να πλουτίσουν οι προμηθευτές ΑΠΕ και όσοι θα έχουν κέρδη από την καταστροφή της ντόπιας αγροτικής παραγωγής εισάγοντας προϊόντα από το εξωτερικό.

Προτείνουν δε να αξιοποιηθούν με προγραμματισμό και μελέτες πρώτα όλοι οι χώροι δημόσιων και ιδιωτι

Keywords
Τυχαία Θέματα