Sustainia: «εικονικός πράσινος κόσμος» για την προώθηση της αειφορίας

09:28 8/3/2012 - Πηγή: Econews

Πρωτοβουλία για την προώθηση ενός αειφορικού μέλλοντος με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προωθούν από κοινού ο Arnold Schwarzenegger και η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για το Κλίμα, Connie Hedegaard.

Η πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ονομάζεται Sustainia.

Στόχος είναι, μέσα από ενημερώσεις και παρουσιάσεις, το ευρύ κοινό να φανταστεί και να ονειρευτεί έναν κόσμο περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, στο πλαίσιο

του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν δεκάδες νέες τεχνολογίες, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι λεωφορεία με καύσιμο υδρογόνου, και θα επιστρατευτούν σχεδιαστές για να αναπαραστήσουν εικόνες από ένα «πράσινο» μέλλον, που θα εξάρουν τη φαντασία του κοινού.

Με αυτόν τον τρόπον θα καμφθούν οι αντιδράσεις των ανθρώπων που φοβούνται ότι η επιλογή «πράσινων», περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών θα χαμηλώσει το επίπεδο ζωής τους.

«Το κάναμε αυτό επειδή οι άνθρωποι δυσκολεύονται να φανταστούν πώς θα ήταν ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε η Connie Hedegaard.

«Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να αφήσουν τις συνήθειές τους γιατί φοβούνται ότι αν τα πράγματα αλλάξουν η ζωή θα είναι γκρίζα και μη ενδιαφέρουσα. Όμως μπορούμε να αποδείξουμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι έτσι.  Μπορούμε να δημιουργήσουμε πόλεις με καθαρό αέρα, όπου οι μετακινήσεις θα είναι καλύτερες και τα σπίτια ωραιότερα», προσέθεσε.

Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί φέτος τον Ιούνιο στη συνδιάσκεψη Rio+20, όπου θα συναντηθούν κυβερνήσεις, επιχειρηματίες και κοινωνικοί φορείς για να βρουν τρόπους προώθησης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Το θέμα της συνδιάσκεψης είναι «το μέλλον που θέλουμε» και στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να φανταστούν πώς θα ήταν αυτό το μέλλον.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Sustainia θα σχεδιαστεί το εικονικό μοντέλο ενός αειφορικού κόσμου και θα δημοσιευτεί ένα βιβλίο που θα εξηγεί τα οφέλη που θα προκύψουν από την στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη.

Παράλληλα θα βραβευτούν με «Βραβείο Νόμπελ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» οι καλύτερες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα