AOΖ: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με «γείτονες» – Τα είπαν για ενέργεια Παπαδήμος-Παπακωνσταντίνου

17:05 7/3/2012 - Πηγή: Econews

Τη διαδικασία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) φαίνεται ότι εκκινεί η χώρα μας.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου “ προτεραιότητα θα δοθεί αρχικά στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και την Λιβύη

και στην συνέχεια με την Αλβανία και την Ιταλία” και πρόσθεσε πως «η ΑΟΖ είναι ένα εργαλείο που η Ελλάδα προτίθεται να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής της γενικότερης πολιτικής της» εννοώντας προφανώς τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συμπεριλάβουν όλες τις γειτονικές μας χώρες με τις οποίες υπάρχει πρόβλημα πιθανής υπερκάλυψης και με βάση τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

—Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Παπαδήμου για Ενέργεια

Οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και η διαδικασία πώλησης ποσοστού της ΔΕΗ σε ιδιώτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης που πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά στη ΔΕΗ έχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη τοποθετηθεί σύμβουλοι που κάνουν αποτίμηση για πώληση μονάδων, ενώ εξετάζεται να μπει και στρατηγικός επενδυτής σε δίκτυα.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρεθηκαν ακόμα η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το Πρόγραμμα “Ήλιος”, αλλά και η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα