H Apple στο μικροσκόπιο της κινεζικής τηλεόρασης για περιβαλλοντικές παραβιάσεις

Το ενδιαφέρον της Κεντρικής Τηλεόρασης της Κίνας (CCTV) έχουν τραβήξει οι προμηθευτές της Apple που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Το δίκτυο CCTV μετέδωσε ρεπορτάζ  που αναμεταδόθηκε και από Μέσα Ενημέρωσης της Ταϊβάν, στο οποίο δημοσιογράφοι επισκέπτονται εγκαταστάσεις προμηθευτών της Apple που κατηγορούνται για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Στο ρεπορτάζ κατονομάζονται η ιαπωνική εταιρεία Meiko Electronics και η ταϊβανέζικη Catcher Technology.

“Η Κίνα, ως παγκόσμιο εργοστάσιο, αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Τα πρόσφατα ζητήματα περιβαλλοντικών παραβιάσεων που βαρύνουν τις μεγάλες βιομηχανίες συνδέονται στενά με τη θέση που καταλαμβάνει η χώρα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι” αναφέρεται στο ρεπορτάζ του CCTV.

Η εκπομπή, που έτυχε μνείας από το σύνολο του καθημερινού και μέρος του οικονομικού Τύπου της Ταϊβάν, οδήγησε εν μέρει στην πτώση των τιμών των μετοχών προμηθευτών της Apple εισηγμένων στο χρηματιστήριο της χώρας.

Το δεύτερο “χτύπημα” για τις μετοχές ήρθε από τις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Η κινεζική τηλεόραση αφιερώνει σειρά ρεπορτάζ σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικά ευαίσθητων θεμάτων, όπως η διαφθορά στη χώρα, απάτες και κομπίνες εγχώριων εταιρειών, αλλά ο αντίκτυπός τους είναι μεγαλύτερος όταν γίνεται αναφορά σε ξένες εταιρείες ή εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια.

Η στάση που υιοθετεί η Κίνα σε θέματα περιβαλλοντικών παραβιάσεων, με διακοπή λειτουργίας μονάδων και άλλες κυρώσεις, ίσως δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πολλών πολυεθνικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Apple.

Keywords
Τυχαία Θέματα