Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι: διαβούλευση ξεκινά το ΥΠΕΚΑ

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το πλαίσιο της προκήρυξης τριών Διεθνών Πλειοδοτικών Διαγωνισμών για την αξιοποίηση Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, στους οποίους έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα Χρυσού, Χαλκού, Μολύβδου, Ψευδαργύρου, Αργύρου, Αντιμονίτη, καθώς και άλλων Μετάλλων.

Οι τρεις Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι βρίσκονται στο Καλλυντήρι του Νομού Ροδόπης και στο Γερακάρι Βάθης και το Πολύκαστρο – Σκρα του Νομού Κιλκίς. Η συνολική αξία των

εκτιμώμενων απολήψιμων κοιτασμάτων ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των δυναμικών αποθεμάτων φτάνει στα 10 δισ. ευρώ.

Τα κείμενα που δίνονται σε διαβούλευση περιλαμβάνουν, αφενός την περιγραφή των βασικών Γεωλογικών και Μεταλλευτικών χαρακτηριστικών των αντίστοιχων περιοχών, αφετέρου τις προτάσεις του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με τα βασικά χαρακτηριστικά και τα κριτήρια αξιολόγησης που θα πρέπει να διέπουν τον Διεθνή Διαγωνισμό.

Στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξει εκτενής δημόσια συζήτηση για όλες τις παραμέτρους του θέματος, από τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάδειξης των αναδόχων, τις σχετικές προϋποθέσεις και αναγκαίες αδειοδοτήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών που εμπλέκονται στο ζήτημα, μέχρι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ευρύτερη συμβολή των διαδικασιών αξιοποίησης σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Η δημόσια διαβούλευση, μέσω της ιστοσελίδας http://www.opengov.gr/minenv/?p=3048, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα