Ελληνογαλλική συμφωνία: Κίνηση «ματ» για τέσσερις λόγους

Language Greek

Μπορεί το δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ να είχε διαρρεύσει μέρες πριν, κανείς όμως δεν έμαθε τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης του πρωθυπουργού αμέσως μετά τις ΗΠΑ στο Παρίσι. Οι τελικές λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, αλλά και του προσυμφώνου αγοράς των φρεγατών Belharra, προετοιμάστηκαν μεταξύ των δύο πλευρών με άκρα μυστικότητα και μόνο το Σαββατοκύριακο

κατέστη σαφές ότι πηγαίνουμε σε μια εξέλιξη, η οποία αλλάζει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται, ομολογουμένως, για μια κίνηση «ματ» στη σκακιέρα του Αιγαίου, εις ο,τι μας αφορά, αλλά και στις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, για μια σειρά από λόγους.

Η άμυνα της χώρας αναβαθμίζεται έτι περισσότερο με τις εξαιρετικές Belhara, αλλά και την προοπτική να αποκτήσουμε για πρώτη φορά κορβέτες GoWind. Ακόμα, στο τραπέζι είναι η αναβάθμιση και των ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτουμε. Αν συνυπολογίσει κανείς και την προμήθεια των 24 Rafale τα επόμενα χρόνια, αλλά και την αναβάθμιση του στόλου των F-16, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ισορροπίες στο Αιγαία αλλάζουν και η χώρα μας είναι πραγματικά αξιόμαχη, πέραν του ηθικού, και ως προς τα επιχειρησιακά μέσα.Η συμφωνία με τη Γαλλία απαντά στο ερώτημα αν θα είμαστε «μόνοι μας» γενικώς. Και μπορεί να μην…μπούμε στην Πόλη υπό την ανάκρουση της Μασσαλιώτιδας, το άρθρο 2 της Αμυντικής Συμφωνίας, όμως, με τη ρητή πρόβλεψη της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, η Γαλλία δεσμεύεται γραπτώς και ρητά να έχει εμπλοκή στην περιοχή μας, όχι απλά στα λόγια, αλλά στην πράξη και με μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων της.Η Τουρκία βλέπει τη χώρα μας να λύνει προβλήματα και να ενισχύει τις συμμαχίες της την ώρα που αυτή επενδύει σε μια νέο-οθωμανική στρατηγική και την ίδια ώρα ψάχνει πατήματα στη Δύση, λόγω της οικονομικής καταβαράθρωσης. Η Ελλάδα έχει ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, πλέον συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση της Αλβανίας. Παράλληλα, αν όλα πάνε καλά, θα ανανεωθεί για πέντε πλέον χρόνια η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ στα μέσα κτωβρίου, όταν ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο κ. Ερντογάν πασχίζει για μια φωτογραφία με τον Τζο Μπάιντεν και επιμένει να παίζει παιχνίδια με τη ΡωσίαΕλλάδα γίνεται χώρα-πρωταγωνιστής στην εν εξελίξει προσπάθεια της Γαλλίας για ένα κοινό αμυντικό δόγμα στην Ευρώπη. Η AUKUS και ειδικά ο αιφνιδιασμός της Ευρώπης έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι μεν μια σημαντική και υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, αλλά ένας «νάνος», ως εναία οντότητα, σε όρους γεωπολιτικής ισχύος. Η Γαλλία θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας για έναν ιδιότυπο Ευρωστρατό και η χώρα μας είναι η πρώτη που δεσμεύεται με διμερή συμφωνία με το Παρίσι. Άρα, είναι από τους βασικούς συμμάχους και υποστηρικτές του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Ευτυχώς, ως την ώρα που μιλάμε, κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ουσιωδώς την επιλογή, τόσο της Αμυντικής Συμφωνίας όσο και της αγοράς φρεγατών. Και αυτό είναι κρίσιμο, στο τέλος της ημέρας, γιατί σε τέτοια εθνικά ζητήματα δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Από την άλλη, όσοι προτάσσουν λαϊκιστικά το κόστος, ενώ άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις επί χρόνια ανοχύρωτες, καλό θα ήταν να έβλεπαν τη μεγάλη εικόνα, όχι απλά της απειλής «απέναντι», αλλά της ενίσχυσης της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας. Μιας χώρας που μπορεί, πλέον, να λέει ότι πορεύεται εξωστρεφώς και δεν παρακαλά απλά για ένα ξεροκόμματο στα διεθνή fora.

Article Category Πολιτική Ετικέτες Κυριάκος Μητσοτάκης Εμανουέλ Μακρόν φρεγάτα Belharra AUKUS ΕΕ εξοπλιστικά προγράμματα Cover Image kyriakos-mitsotakis-emanoyel-makron.jpg Ελληνογαλλική συμφωνία και προμήθεια Belharra: Κίνηση «ματ» για τέσσερις λόγους Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνογαλλική, Κίνηση,ellinogalliki, kinisi