Βέρα Σαββίδη: «Ο Λεφτέρης έχει φ»

«Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να έχουν μια Ηλιαχτίδα. Είναι δική τους». Έτσι και ο Λεφτέρης, ο ήρωας της ιστορίας, είναι ένα αγοράκι που μεγαλώνει στη Χώρα των Βιαστικών και Σιωπηλών Ανθρώπων, έχει τη δική του Ηλιαχτίδα που τον επισκέπτεται κάθε πρωί και του ψιθυρίζει όμορφα λόγια:

«Ήρθα να σου δώσω φως για να γίνεις πιο σοφός
σε φωτίζω για να δεις πόσα αξίζεις και μπορείς
σε φωτίζω για να ξέρεις ότι είσαι ο Λεφτέρης
σ’ αγαπάω να το ξέρεις γιατί… είσαι ο Λεφτέρης».

Τι γίνεται όμως

όταν μια μέρα ο Λεφτέρης δέχεται στο δωμάτιό του κάποιους απρόσκλητους επισκέπτες; Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, και εντελώς ξαφνικά, καταλαμβάνουν τον χώρο του ο κύριος Οχιδεμπορής μαζί με τις δίδυμες κόρες του, την Αμέλια και την Αντάρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα νέα πρόσωπα, εμφανίζεται και ο κύριος Αρίστος Ολαταξέρης μαζί με τη σύζυγό του Αρχοντία Μουρμουρίδου και τη μικρή τους κόρη, τη Δενκαταλαβαίνω.

Όλοι αυτοί οι επισκέπτες αρχίζουν να επεμβαίνουν στο κάθε τι που σκοπεύει να κάνει ο Λεφτέρης. Ο κύριος Οχιδεμπορής κλείνει τα παράθυρα και δεν αφήνει ούτε μια γρίλια ανοιχτή για τη φωτεινή Ηλιαχτίδα. Κλέβει το φ απ’ το όνομα του Λεφτέρη αλλά και από τις αγαπημένες λέξεις του και μαζί με αυτό κλέβει τη φαντασία του, τους φίλους του, τα φτερά του. Η φωνή αυτών των απρόσκλητων επισκεπτών, που συνοψίζεται στη φράση «Όχι δεν μπορείς!», γίνεται η κυρίαρχη μέσα στο δωμάτιο του ήρωα της ιστορίας.

{jb_quote}Προσκαλεί τον αναγνώστη σ’ έναν διάλογο ανάμεσα στις φωτεινές, ενθαρρυντικές και υποστηρικτές φωνές απ’ τη μία και τις φωνές του Οχιδεμπορή και της οικογένειάς του απ’ την άλλη.{/jb_quote}

Όμως ο Λεφτέρης βρίσκει τη δύναμη να αρχίσει να τους αντιμετωπίζει μπαίνοντας σε διάλογο μαζί τους: «Δε νομίζετε πως το έχετε παρακάνει; Δε φτάνει που κουβαληθήκατε εδώ απρόσκλητοι…». Με τη βοήθεια της φαντασίας του και όπλα του τις λέξεις που αρχίζουν από φ όπως Φιλία, Φροντίδα, Φιλανθρωπία, Φιλότεχνος, Φιλειρηνικός, Φιλότιμο, Φως, Φτερά ο Λεφτέρης, αφού ανακτήσει το χαμένο του φ, θα καταφέρει να τους φυλακίσει στο μαύρο κουτί απ’ το οποίο είχαν βγει, να γράψει ένα τραγούδι για την Ηλιαχτίδα, την αγαπημένη του φίλη, και να το κάνει δώρο σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Στις τελευταίες σελίδες, μικροί και μεγάλοι μπορούν να γράψουν ένα γράμμα στον Λεφτέρη και να ζωγραφίσουν τη δική τους Ηλιαχτίδα.

Η ιστορία που έγραψε η Βέρα Σαββίδη, με χιούμορ και ευρηματικότητα, προσκαλεί τον αναγνώστη σ’ έναν διάλογο ανάμεσα στις φωτεινές, ενθαρρυντικές και υποστηρικτές φωνές απ’ τη μία και τις φωνές του Οχιδεμπορή και της οικογένειάς του απ’ την άλλη. Στη ζωή και με διαφορετικούς τρόπους ένα παιδί μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με εσωτερικές αλλά και εξωτερικές δυσκολίες και προκλήσεις. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί, είναι σημαντικό να αναζητήσει την Ηλιαχτίδα του που προσφέρει ανακούφιση, υποστήριξη και φροντίδα. Το παιδί διαβάζοντας το παραμύθι ίσως αναγνωρίσει αντίστοιχες εμπειρίες με αυτές του ήρωα, που το έχουν δυσκολέψει. Το διάβασμα του βιβλίου μαζί με έναν ενήλικα μπορεί να ανοίξει συζητήσεις πάνω σε παρόμοια θέματα και να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να εξωτερικεύσει σκέψεις και συναισθήματα.

Πιστεύω ότι μικροί και μεγάλοι μπορούμε να εμπνευστούμε από τον Λεφτέρη. Υπάρχουν μέρες που μπορεί να νιώθουμε το φως της εσωτερικής μας Ηλιαχτίδας να τρεμοπαίζει και τη φωνή του Οχιδεμπορή να δυναμώνει. Εκείνες τις στιγμές είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε το δικό μας φ, αυτό που μας ενθαρρύνει, που μας στηρίζει και μας ανακουφίζει, αυτό που μας ανοίγει στον κόσμο, στη φιλία, στο μοίρασμα, αλλά και στη φαντασία, την ικανότητα που έχουμε και που μας βοηθά να κάνουμε όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον και να βρίσκουμε λύσεις στις δυσκολίες μας. Άλλωστε ο Λεφτέρης μάς έμαθε ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε τις δυσκολίες, όσο κι αν αυτές κάποιες φορές μοιάζουν να είναι ανυπέρβλητες. Όπως λέει και το τραγούδι που έγραψε ο ίδιος για να το μοιραστεί με τα παιδιά:

«Κάθε παιδί τώρα πια έμαθε και ξέρει
πως η Ηλιαχτίδα, η φίλη του Λεφτέρη
που μέσα στην καρδιά μας θα φωλιάζει
μας αγαπάει, μας αποδέχεται και μας καθησυχάζει.
Αρκεί ένα παιδί να τη σκεφτεί
να την καλέσει, κι αυτή θα ’ναι εκεί.
Κι αν κάποια φορά διστάζει ή τρομάζει
θα προχωράει, θα προσπαθεί, δεν θα δειλιάζει.
Δεν θα υποκύπτει σε σκοτάδια και φοβέρες
και θα ελπίζει σε καλύτερες ημέρες».

[Η Μαρίνα Χουρμούζογλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.]

Ο Λεφτέρης έχει φ
Βέρα Σαββίδη
εικονογράφηση: Αλίνα Σαπρανίδου
Οσελότος
50 σελ.
ISBN 978-618-205-338-6
Τιμή €13,00

Keywords
Τυχαία Θέματα