Στη Λόρα Τζιν ΜακΚέι το βραβείο Άρθουρ Κλαρκ

Με το φετινό βραβείο Άρθουρ Κλαρκ τιμήθηκε η Αυστραλή συγγραφέας Λόρα Τζιν ΜακΚέι (Laura Jean McKay), για το μυθιστόρημά της The Animals in That Country [Τα ζώα σ’ εκείνη τη χώρα], το οποίο σύμφωνα με την κριτική επιτροπή «επανατοποθετεί τα όρια της επιστημονικής φαντασίας».

Το βραβείο Άρθουρ Κλαρκ απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο έργο επιστημονικής φαντασίας και η ΜακΚέι το απέσπασε με μία πραγματικά πρωτότυπη ιδέα: στο βιβλίο της ξεσπά μια περίεργη

πανδημία, που επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν τη γλώσσα των ζώων, με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τα λογικά τους.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Όπως εξήγησε ο Τομ Χάντερ, διευθυντής του βραβείου, «το μυθιστόρημα μιλά για τα σιωπηλά θύματα της οικολογικής κρίσης του πραγματικού μας κόσμου, όμως ενώ τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα είναι πολύ σοβαρά, οι κριτές μας επαίνεσαν επίσης το σκοτεινό χιούμορ του βιβλίου, την αίσθηση του χαρακτήρα και του τόπου, καθώς και τη σθεναρή αντίσταση στα εύκολα κλισέ του είδους».

Σημειώνεται ότι για το ίδιο μυθιστόρημα η συγγραφέας κέρδισε και το γενναιόδωρο Victorian prize for literature της Αυστραλίας, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων. Αντίθετα, το βραβείο Άρθουρ Κλαρκ είναι λιγότερο γενναιόδωρο: η ΜακΚέι θα λάβει το ποσό των 2.021 λιρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα