«Ορλάντο: Αυτός που έγινε αυτή και αγάπησε εκείνη και εκείνον» του Νίκου Καμτσή

Ο ήρωας που γίνεται ηρωίδα και καταφέρνει να αγαπήσει απελπισμένα τη γυναίκα και τον άνδρα. Μέγα κατόρθωμα.

Το θέμα του ανδρόγυνου απασχολεί την παγκόσμια καλλιτεχνική διανόηση εδώ και αιώνες. Ο/η Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ έρχεται να συνεχίσει μία παράδοση που έρχεται από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, περνάει από τις Αραβικές νύχτες και φτάνει στον Σαίξπηρ της 12ης νύχτας και του Όπως σας αρέσει.

Η Αγγλίδα συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ δεν χρειάζεται συστάσεις. Εύθραυστη, τολμηρή, τελειοθηρική και ρηξικέλευθη,

δημιούργησε καινούργιες, νεωτερικές φόρμες. Έρωτας, ποίηση, απιστία, προδοσία είναι τα θέματα που κατακλύζουν το έργο της.

Το Ορλάντο είναι ένα από τα κορυφαία έργα της μαζί με την Κυρία Νταλογουέι. Είναι ένας ύμνος τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα. Η παράσταση του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ – Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου θα φωτίσει την ιστορία του ανθρώπου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Καθώς διατρέχει τέσσερις αιώνες, από τον 16ο αιώνα μέχρι τον 20ό, γίνεται ένα ταξίδι του ανθρώπου, του ανθρώπινου πολιτισμού και των ανθρώπινων σχέσεων με σταθμούς την ποίηση, τον έρωτα, την προδοσία, την απιστία και την πολιτική.

Το γεγονός ότι ο Ορλάντο είναι εμπνευσμένος από τον έρωτα της Γουλφ με τη Βίτα Γουέστ (Vita West) θα λειτουργήσει καθαρά αισθητικά για να προσεγγίσουμε πιο ουσιαστικά και σε βάθος τον έρωτα και τις σχέσεις των ανθρώπων και το φαινόμενο του ανδρόγυνου. Εδώ η έννοια της ταυτότητος θα παίξει μεγάλο ρόλο στην παράσταση, όπως και στο μυθιστόρημα άλλωστε. Ένα άλλο θέμα που ενδιαφέρει την παράσταση είναι η διαφορά της λογοτεχνικότητας και της θεατρικότητας, μια που αφετηρία είναι το μυθιστόρημα και προορισμός η σκηνή και η σκηνική πραγμάτωση. Το μυθιστόρημα έχει ένα υποδόριο χιούμορ, φλεγματικό και βιτριολικό πολλές φορές. Η παράσταση δεν θα το αγνοήσει. Αντίθετα, θα το αξιοποιήσει όχι για να προκαλέσει το εύκολο γέλιο του θεατή, αλλά για να φωτίσει από μια άλλη μεριά τα συμπαντικά θέματα που θίγει η Βιρτζίνια Γουλφ και τα οποία πάντοτε απασχόλησαν, απασχολούν και θα απασχολούν τον άνθρωπο.

Ο Ορλάντο είναι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, που ζει και μεγαλώνει στα χρόνια του Σαίξπηρ και που θέλει πολλά, λ.χ. να κατακτήσει μία περίοπτη θέση στο ποιητικό στερέωμα και να γράψει μια τραγωδία. Γοητευμένη η βασίλισσα Ελισάβετ, του απονέμει το Παράσημο της Περικνημίδας. Από τον ερωτικό δεσμό του με τη Ρωσίδα πριγκίπισσα Σάσα βγαίνει προδομένος και από τον φίλο του και κυνικό Άγγλο ποιητή Νίκολας Γκριν, σε μια σατιρική μονογραφία, εξευτελισμένος. Μετά γίνεται πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα από περιπέτειες στην εξωτική Ανατολή κοιμάται για έξι μέρες και ξυπνά… γυναίκα. Έχει γίνει η Ορλάντο.

{jb_quote}Γίνεται ένα ταξίδι του ανθρώπου, του ανθρώπινου πολιτισμού και των ανθρώπινων σχέσεων με σταθμούς την ποίηση, τον έρωτα, την προδοσία, την απιστία και την πολιτική.{/jb_quote}

Το Ορλάντο είναι η ενσάρκωση του ανδρόγυνου που διασχίζει τους αιώνες από τον 16ο έως τις αρχές του 20ού. Ο Ορλάντο νεαρός άντρας ήταν πανέμορφος, είχε μάτια σαν υγρούς μενεξέδες και μέτωπο που έμοιαζε με καμπυλωτό μαρμάρινο θόλο, είχε λεπτή επιδερμίδα και ομορφιά, «έγινε ο αγαπημένος των γυναικών και κάποιων ανδρών». Έγραψε ποιήματα και μια τραγωδία σε πέντε πράξεις. Ο Ορλάντο, παρ’ όλα τα ταξίδια και το πέταγμα από τη φαντασία στην πραγματικότητα, είναι μοναχικό άτομο· από την πρώτη στιγμή όπου ξιφουλκεί με τα κομμένα κεφάλια Αφρικανών μέχρι το τέλος του έργου, που ως γυναίκα θα εξακολουθεί να την επιδιώκει για «να συναντήσει μόνη της τον θάνατο».

Όταν ο/η Ορλάντο αναρωτιέται: «Ποιος είμαι, λοιπόν; Είμαι οι πρόγονοι και το παρελθόν μου ή αυτό που βιώνω στο παρόν, απληστία, φιληδονία; Τι από αυτά είμαι, ή μήπως είμαι όλα αυτά;» αρθρώνει το υπαρξιακό ερώτημα του ανθρώπου διαχρονικά. Το Ορλάντο δεν είναι μια κάποια περίπτωση –και αυτό θα το τονίσει η παράσταση– αλλά η συμπαντική περίπτωση ύπαρξης τόσο στον χρόνο όσο και στο εσωτερικό υπαρξιακό τοπίο του κάθε ανθρώπου, απανταχού της γης.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.

Το Diastixo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα