Οι περιπέτειες του… απροστάτευτου «Μεγάλου Γκάτσμπι» στις ΗΠΑ

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκδώσει τον Μεγάλο Γκάτσμπι του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, καθώς έχουν συμπληρωθεί 95 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του και, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι πια σε ισχύ. Αυτό όμως έχει ορισμένες απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς επιτήδειοι ρίχνουν στην αγορά κακής ποιότητας εκδόσεις του βιβλίου επιδιώκοντας να αποκομίσουν όφελος από τις πωλήσεις του, που ακόμα και σήμερα παραμένουν εντυπωσιακές.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri}

{loadposition adsence-inarticle-makri}

Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Τζέιμς Γουέστ, καθηγητής του Pennsylvania State University, εξέτασε συνολικά 34 εκδοχές του αριστουργήματος του Φιτζέραλντ από διάφορους εκδοτικούς οίκους και το συμπέρασμά του είναι ότι μόλις οι έξι από αυτές ήταν πλήρεις. Σε 17 από αυτές απουσίαζε η αφιέρωση του συγγραφέα στη σύζυγό του, Ζέλντα, και μάλιστα σε μια ο εκδότης την έχει αντικαταστήσει με μία δική του αφιέρωση προς τα παιδιά του. Επιπλέον, τα εξώφυλλα πολλών εκδόσεων δεν τα κοσμεί το χαρακτηριστικό εικαστικό του αυθεντικού έργου, αλλά άσχετα εικαστικά, ενώ σε ορισμένες εκδόσεις ο τρόπος γραφής του Φιτζέραλντ έχει αλλοιωθεί. «Οι λέξεις του Φιτζέραλντ μοιάζουν να έχουν μεταφραστεί σε μία άλλη γλώσσα και μετά να έχουν μεταφραστεί ξανά στα αγγλικά από έναν παλιό υπολογιστή», σχολίασε ο Γουέστ μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Το χειρότερο απ’ όλα; Σε μία από τις εκδόσεις το κείμενο τελειώνει στη μέση μίας παραγράφου, τρεις σελίδες πριν από το τέλος, κι έτσι ο αναγνώστης δε φτάνει ποτέ στο φινάλε του έργου…

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Γουέστ, ακόμα και αρκετές δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του Μεγάλου Γκάτσμπι, οι πωλήσεις του στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο Scribner ανέρχονταν σε περίπου 500.000 αντίτυπα τον χρόνο, γεγονός που μάλλον εξηγεί το γιατί κάποιοι έσπευσαν να πάρουν ένα μερίδιο από αυτές τις πωλήσεις με τις προχειρότατες εκδόσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα