«Οι Εκδόσεις 24γράμματα προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» της Καλλιόπης Αγραφιώτη

5+1 ξεχωριστές και ιδιαίτερες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις 24γράμματα προτείνουμε στους αναγνώστες και φίλους της τέχνης.

Πάντα με συνεπαίρνουν οι βιογραφίες ανθρώπων που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην ιστορία του τόπου μας και της ανθρωπότητας γενικότερα. Μέσα από τα σημάδια τους στην πορεία της ζωής τους, πολλές φορές κατανοούμε και ωριμάζουμε και εμείς στο δικό μας παρόν. Ο Ιπποκράτης αλλά και η Μαντώ Μαυρογένους, δύο προσωπικότητες τόσο γνωστές αλλά και ταυτόχρονα τόσο άγνωστες για τη ζωή τους, που αξίζει να διαβαστούν από όλους μας και να συνεχίσουν το πέρασμά τους στον

χρόνο.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Για τους φίλους των διηγημάτων, Το κόκκινο σε βαθύ γαλάζιο είναι μια όαση για ένα ταξίδι σε γνωστές και διπλανές ιστορίες ανθρώπων που, μέσα από την τέχνη της γραφής της, η συγγραφέας μάς τις ξετυλίγει με δροσερή και ξεκούραστη, για τους αναγνώστες, ματιά.

Μια ιστορική αναδρομή μέσα από το σήμερα, σε πρόσωπα και καταστάσεις που ταλάνισαν τον τόπο μας στα χρόνια του Εμφυλίου, επιχειρεί αριστουργηματικά ο καθηγητής φιλοσοφίας Γιώργος Ρουσόπουλος παρέα με μια HOREX Regina της εποχής…

Οι φίλοι της τέχνης θα έχουν τη χαρά να αγκαλιάσουν δύο μοναδικές εκδόσεις, που αφορούν τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Λευτέρη Βογιατζή και τον κόσμο του Καραγκιόζη. Για πρώτη φορά τέσσερις διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί ασχολούνται με το έργο και τις σκηνοθετικές προσεγγίσεις αυτής της ξεχωριστής μορφής του ελληνικού θεάτρου, του Λευτέρη Βογιατζή. Από την άλλη, ο Κόσμος του Καραγκιόζη είναι μια πολυτελής σκληρόδετη δίγλωσση έκδοση γεμάτη χρώματα από όλες τις ιστορικές φιγούρες των πρώτων γνωστών καραγκιοζοπαιχτών, επιμελημένες κυρίως από έναν μεγάλο ζωγράφο, τον Απόστολο Γιαγιάννο. Την εισαγωγή επιμελήθηκε ο πανεπιστημιακός Θεόδωρος Χατζηπανταζής.

Ο Ιπποκράτης της Μαρίλειας Γιαλούρη

Ο Ιπποκράτης, αν και είναι ένας θρύλος, παραμένει γρίφος, γιατί τα ερωτήματα που αναδύονται είναι πολλά και εύλογα. Ποιος είναι ο άνθρωπος Ιπποκράτης; Πού και πώς έζησε; Ποια είναι η θεωρία του και πώς ασκήθηκε στην πράξη η ιατρική του; Ποια η σχέση του με τη διανοητική κίνηση της κλασικής περιόδου, που είναι επηρεασμένη εν πολλοίς και από το δικό του πνεύμα (ενδεικτικά αναφέρω τη Σοφιστική, τον Θουκυδίδη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη); Με τη δίψα να βρούμε μια καθολική αλήθεια για τη σπουδαία αρχαία ιατρική, θα ανασυνθέσουμε τα βήματα του Kώου γιατρού για να ικανοποιήσουμε τον βαθύτερο πόθο όλων όσων γοητεύονται στιγμιαία ή κατ’ εξακολούθηση από το παρελθόν: θα προβούμε στην ανασύνθεσή του.

Μαντώ Μαυρογένους της Βασιλικής Πιτούλη

Αν οι ήρωες κρίνονται από την προσφορά και την ανιδιοτέλεια, τότε η Μαντώ Μαυρογένους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγωνιστών του Εικοσιένα. Η ζωή και το έργο μιας γυναίκας σε ταραγμένη εποχή, τότε που μια φούχτα Έλληνες ραγιάδες προσπάθησαν να αποτινάξουν τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελληνική Επανάσταση και πώς συνέβαλε στο όραμα αυτό η φημισμένη Μυκονιάτισσα.

HOREX Regina του Γιώργου Ρουσόπουλου

Ο Γιώργος Ρουσόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους πανεπιστημιακούς δασκάλους σχετικά με τη φιλοσοφία της επιστήμης, οδηγεί με τη φαντασία του μια θρυλική μοτοσικλέτα, τη Χόρεξ Ρεγγίνα, όνομα θρύλος στην προπολεμική και μεταπολεμική Ευρώπη. Μας ταξιδεύει σε μια άγνωστη Ελλάδα, που βρίσκεται πάντα δίπλα μας αλλά ποτέ δεν την προσέξαμε, και μας υποχρεώνει να χαρούμε, να λυπηθούμε, να αντιπαθήσουμε τους καθημερινούς ήρωες «της διπλανής πόρτας» που, επίσης, ποτέ δεν προσέξαμε. Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει τις γνώσεις και το ταλέντο του Γ. Ρουσόπουλου να βουτάει στα βάθη της ψυχής των ηρώων του και να αναδύεται μέσα από το μυαλό και την ψυχή του αναγνώστη.

Λευτέρης Βογιατζής: Ο σκηνοθέτης – Ο ηθοποιός συλλογικό έργο που υπογράφουν οι: Κατερίνα Αρβανίτη, Κωνσταντίνος Κυριακός, Λίνα Ρόζη, Δημήτρης Τσατσούλης

«Στα κείμενα του τόμου ‒όπως έγινε άλλωστε και στις προφορικές ομιλίες των συναδέλφων‒ ακολουθήθηκε η πλέον εύληπτη κατανομή αντικειμένων της παραστασιολογίας του Λευτέρη Βογιατζή. Προσεγγίσαμε, δηλαδή, τη σκηνοθετική του ενασχόληση με τα τρία είδη θεάτρου ‒αρχαίο, νεοελληνικό, ευρωπαϊκό (τρίπτυχο άλλωστε το οποίο καταστατικά “Η νέα ΣΚΗΝΗ” είχε ταχθεί να υπηρετεί)‒ και, τέλος, την κινηματογραφική υποκριτική του παρουσία. Σύμφωνα με τη διάκριση αυτή, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κατερίνα Αρβανίτη θα αναφερθεί στο σχετικό κεφάλαιο στη συμβολή του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνοθεσία του αρχαίου δράματος. Οι σχετικές παραστάσεις δεν είναι πολλές σε αριθμό, καθώς ο Λευτέρης Βογιατζής δεν ήταν ποτέ “επαγγελματίας” των Επιδαυρίων αλλά συμμετείχε μόνον όταν είχε να καταθέσει κατασταλαγμένη πρόταση. Έτσι, η συμβολή του αρχίζει το 1989, όταν ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, που θα οδηγήσει τρία χρόνια μετά στην Αντιγόνη κλειστού χώρου, ενώ στην Επίδαυρο θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά το 1999 τους Πέρσες του Αισχύλου. Στο μεταξύ, θα έχει πρωταγωνιστήσει στην Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, ερμηνεύοντας τον Μενέλαο με ανεπανάληπτο, αιρετικό, ανατρεπτικό τρόπο, μίγμα σαρκασμού και τραγικότητας. Με τη σημαντική συμβολή του Βογιατζή στο ευρωπαϊκό θέατρο, κλασικό ή σύγχρονο, θα ασχοληθώ συνοπτικά στο δικό μου κείμενο που έπεται εκείνου της κ. Αρβανίτη. Στη συνέχεια, η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Λίνα Ρόζη θα επικεντρωθεί στις παραστάσεις Νεοελλήνων κυρίως συγγραφέων, καθώς ο Βογιατζής είναι ο πρώτος που βγάζει το νεοελληνικό θεατρικό έργο από τη ναφθαλίνη της ηθογραφίας στην οποία το είχαν εγκλωβίσει οι μέχρι τότε σκηνοθέτες του και το καθιστά, σκηνικά, εφάμιλλο του ευρωπαϊκού ‒ είτε πρόκειται για έργο του Γιώργου Διαλεγμένου είτε της Λούλας Αναγνωστάκη. Κατά τη γνώμη μου αυτό αποτελεί μια τεράστια συνεισφορά του. Τέλος, ολοκληρώνοντας τον καταμερισμό εργασίας που επιχειρήσαμε, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κυριακός θα αναφερθεί σε μιαν άλλη πλευρά του Βογιατζή, που έχει απασχολήσει λιγότερο τους αναλυτές του έργου του: εκείνη της κινηματογραφικής υποκριτικής του. Δεν είναι διόλου σχήμα λόγου να πει κανείς ότι αν κάτι χαράσσεται στη μνήμη του θεατή από ταινίες των εκλεκτών κινηματογραφιστών όπως του Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Βασίλη Βαφέα, του Χριστόφορου Χριστοφή και, κυρίως, από το περίφημο Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη, είναι η σαρωτική παρουσία του Βογιατζή.» (Από την Εισαγωγή)

Ο κόσμος του Καραγκιόζη, επιμελητές: Απ. Γιαγιάννος, Αρ. Γιαγιάννος, Ι. Διγκλής

Μία σπάνια έγχρωμη έκδοση, σημείο αναφοράς για τον ανεπίσημο νεοελληνικό πολιτισμό. Ο κόσμος του Καραγκιόζη μέσα από τις φιγούρες του Βασίλαρου, του Θανάση Σπυρόπουλου, του Δημήτρη Ασπιώτη, του Σπύρου Κούζαρου, του Ντίνου Θεοδωρόπουλου, του Βασίλη Φιλντισάκου βρέθηκαν στη συλλογή του Θανάση Σπυρόπουλου. Οι Απ. και Αρ. Γιαγιάννος μαζί με τον Ι. Διγκλή επεξεργάστηκαν και φωτογράφισαν το υλικό εκ του φυσικού το μακρινό 1972-1974 και επιμελήθηκαν μια λαμπρή έκδοση, η οποία κυκλοφόρησε για λογαριασμό των Εκδόσεων Ερμής το 1975 και βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ της Λειψίας το 1977. Το βιβλίο, μια πραγματικά πολύ ακριβή έκδοση, για πολλά χρόνια απουσίαζε από την εμπορική κυκλοφορία. Οι Εκδόσεις 24γράμματα θεωρώντας ότι είναι σοβαρή έλλειψη για τους νεότερους Έλληνες αποφάσισαν να εκδώσουν το ίδιο βιβλίο με ελάχιστες προσθήκες από κείμενα και εικαστικά του Απ. Γιαγιάννου. Θερμές ευχαριστίες στον εκδοτικό οίκο Ερμής και στον κύριο Χριστοφορίδη για την παραχώρηση του δικαιώματος της αναστατικής έκδοσης από τις Εκδόσεις 24γράμματα.

Κόκκινο σε βαθύ γαλάζιο της Φανής Ματσινοπούλου

«Να τρέξει, να τρέξει! Μα τι ήταν αυτό που έπαθε πάλι; Αχ, Θεέ μου, πώς θα προλάβει; Πώς θα προλάβει, έτσι όπως τα κατάφερε; Ήταν ανάγκη να του συμβεί αυτό σήμερα; Να τρέξει, να τρέξει! Αυτό το κορίτσι τα φταίει όλα. Αυτή, που χάλασε τον κόσμο. Η Μαργαρίτα! Που να τη μαδήσει φύλλο φύλλο, για να δει αν έχει μια στάλα μυαλό μέσα στο κεφάλι της! Που κάνει συνέχεια την έξυπνη. Γιατί νομίζει πως τα ξέρει όλα. Και τώρα αυτός τρέχει και δεν φτάνει εξαιτίας της. Αλλά έλα, που είχε την ανάγκη της!».

Ο γιος του Λαέρτη πρέπει να διανύσει μια μεγάλη απόσταση τρέχοντας, κυνηγώντας το όνειρό του να γίνει μεγάλος συγγραφέας.

Θα καταφέρει ο άντρας της Μαρίνας και πατέρας του Άγγελου να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της γυναίκας και του παιδιού του; Θα τηρήσει την υπόσχεση ζωής που έδωσε στον εαυτό του;

Κάποιο μυστήριο κρύβεται πίσω από την αψυχολόγητη συμπεριφορά της Ούρσουλας εκείνη την ημέρα. Ποια είναι η αιτία που την ώθησε να παραβεί τους κανόνες και τις εντολές;

Αν κάποιοι θεωρούν ότι η λογοτεχνία είναι μία απόδραση από την καθημερινότητα, αυτή η συλλογή διηγημάτων έρχεται να υποστηρίξει το ακριβώς αντίθετο. Οι ήρωές της υπερασπίζονται την καθημερινότητά τους, προκαλώντας τα ασήμαντα, δίνοντάς τους αξία και μετατρέποντάς τα σε σημαντικά. Άνθρωποι που ανακαλύπτουν αλήθειες, που ανατρέπουν τη βεβαιότητα και τη σιγουριά που αισθάνονται, νομίζοντας ότι γνωρίζουν και ελέγχουν τη ζωή τους· και άλλοι, αδύναμοι και λιγότερο τολμηροί, που ζητούν ένα βλέμμα τρυφερότητας και κατανόησης.

Η Καλλιόπη Αγραφιώτη είναι η συντονίστρια των Εκδόσεων 24γράμματα.

Keywords
νέα, βιβλια, εκδοσεις, regina, προσφορες, ελλαδα, θεατρο, μνήμη, μυστήριο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, λευτερης πανταζης, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, ελενη, μνήμη, γνωμη, εμπορικη, ηθοποιος, θρυλος, ιατρικη, ιπποκρατης, ονειρο, ταινιες, χρωματα, αιρετικο, αξιζει, ανθρωπος, αρχαια, βιβλιο, βλεμμα, βογιατζης, βρισκεται, γινει, γριφος, διψα, εγινε, ελλειψη, εποχη, ερμης, ερχεται, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδιο, ηρωες, ηταν αναγκη, θεε μου, θεωρια, οικο, κεφαλαιο, κειμενο, κινηση, λογοτεχνια, ματια, μιγμα, μυστήριο, μυαλο, μυθιστορημα, ναφθαλινη, παντα, ονομα, οραμα, ψυχη, ρεγγινα, συνεχεια, σημαδια, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σπυρου, συγχρονο, σφραγιδα, τρια, φαντασια, φεστιβαλ, φτανει, φυλλο, φταιει, φορα, χαρα, οαση, κωνσταντινος, ακροπολ, βηματα, δημητρης, ειδη, εκδικηση, φιλοι, γνωσεις, κειμενα, regina, σκηνικα, ταξιδι, υλικο
Τυχαία Θέματα