Η άποψη του Άντονι Χόροουιτς για τις διασημότητες που γράφουν παιδικά βιβλία

Προβληματισμό για τις διασημότητες που αποφασίζουν να γίνουν συγγραφείς παιδικών βιβλίων εξέφρασε ο έμπειρος συγγραφέας Άντονι Χόροουιτς, υποστηρίζοντας πως τα βιβλία αυτά μπορεί να είναι διασκεδαστικά για τα παιδιά, αλλά η ποιότητα της γραφής δεν είναι επαρκής για να ενισχύσει τις δεξιότητές τους.

Ερωτηθείς, στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής, σχετικά με την εμπορική επιτυχία αρκετών τέτοιων βιβλίων, ο Χόροουιτς σχολίασε: «Θεωρώ ότι κάθε βιβλίο που διαβάζει ένα παιδί είναι κάτι καλό γι’ αυτό, όμως με προβληματίζει το γεγονός ότι τα ράφια και οι λίστες των ευπώλητων

ξεχειλίζουν πλέον από βιβλία που δεν ανεβάζουν το αναγνωστικό επίπεδο των παιδιών, αλλά απλώς τα διασκεδάζουν». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δε στρέφεται εναντίον κάποιου συγγραφέα, προσθέτοντας: «Υπάρχουν συγγραφείς των οποίων η ποιότητα γραφής δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσα “λογοτεχνική”, αλλά τα βιβλία τους πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα και δίνουν ευχαρίστηση στον κόσμο, οπότε ποιος είμαι εγώ που θα τους επικρίνω;».

Όσο για τα δικά του παιδικά βιβλία (πρόσφατα ολοκλήρωσε το 14ο βιβλίο της σειράς «Άλεξ Ράιντερ», που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός), ο Χόροουιτς παραδέχτηκε ότι, τώρα που οι δύο γιοι του έχουν ενηλικιωθεί, δυσκολεύεται περισσότερο να προσεγγίσει το κοινό του. «Απλώς αναρωτιέμαι αν έχω δικαίωμα τώρα πια, κι επίσης αν κατανοώ το τι σκέφτονται κι αισθάνονται οι νέοι άνθρωποι. Δεν έχω μικρά παιδιά στο σπίτι πλέον κι επομένως είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζω τη γλώσσα τους και τις σκέψεις τους».

Σημειωτέον ότι τα μυθιστορήματα ενηλίκων του Άντονι Χόροουιτς κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα