Στοχευμένος πόλεμος λογοκρισίας σε βάρος βιβλίων στις ΗΠΑ

Στη διάρκεια του 2022 καταγράφηκαν 1.269 απόπειρες απαγόρευσης βιβλίων ή περιορισμού τους σε βιβλιοθήκες των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, επισημαίνοντας πως ο αριθμός αυτός δεν έχει προηγούμενο στα είκοσι περίπου χρόνια στα οποία η Ένωση συγκεντρώνει τέτοιου είδους στοιχεία.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το 2022 στοχοποιήθηκαν για λογοκρισία συνολικά 2.571 τίτλοι βιβλίων, αύξηση της τάξεως του 38% σε σχέση με το 2021. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι

το 58% των αιτημάτων για απόσυρση ή περιορισμό βιβλίων αφορούσε σχολικές βιβλιοθήκες, επιβεβαιώνοντας μια ανησυχητική τάση που συζητήθηκε έντονα πέρυσι στις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών επισημαίνει τη δράση οργανωμένων ομάδων λογοκρισίας, οι οποίες δημιουργούν λίστες ανεπιθύμητων βιβλίων που θεωρούν ότι πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια των βιβλιοθηκών και προσπαθούν να το επιτύχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ πριν από το 2021 η ευρεία πλειοψηφία των σχετικών αιτημάτων αφορούσε μεμονωμένα βιβλία, πλέον το 90% των αιτημάτων αφορά πάνω από έναν τίτλο, ενώ πάνω από το 40% των αιτημάτων αφορά εκατό ή και περισσότερους τίτλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα