«Ελεύθερες σχέσεις, απιστία και εκδίκηση (Μποβουάρ-Σαρτρ, Κάλο-Ριβέρα…)» του Πέτρου Γκάτζια

Ποιος θεωρείται πιο άπιστος, η Μποβουάρ ή ο Σαρτρ; Η Φρίντα Κάλο ή ο Ντιέγκο Ριβέρα; Ειδικά στα δύο αυτά ζευγάρια, οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι. Η σχέση τους παρέμενε στενή, όμως τη χαρακτήριζε η απιστία. Ένας άκρατος ερωτισμός, ο οποίος συχνά μπερδευόταν όταν έφτανε στα όρια της εκδίκησης. Συγγραφείς, καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος εν γένει αναζητούν ή μετατρέπονται και οι ίδιοι σε αντικείμενα του πόθου.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Η χάρη…

Η Κολέτ, η οποία σε ηλικία μόλις 20 ετών μπήκε στα παρισινά αστικά σαλόνια

του 19ου αιώνα, όταν παντρεύτηκε γνωστό δημοσιογράφο της εποχής γνώριζε πολύ καλά το παιχνίδι της λαγνείας και της αποπλάνησης. Σύντομα βαρέθηκε τον γάμο της, άρχισε να αλλάζει τον έναν μετά τον άλλον τους εραστές, δήλωσε την προτίμησή της στο ασθενές φύλο, ενώ αποπλάνησε και τον 16χρονο γιο του πρώην συζύγου της, όταν η μητέρα του τον έστειλε σε εκείνη ζητώντας της μια χάρη.

Η ανακαίνιση…

Έπειτα είναι η περίπτωση –όσο και αν ακούγεται παράξενο– του Βολταίρου, του αποκαλούμενου και «πατέρα του Διαφωτισμού». Στα 39 του συζούσε με την 26χρονη ερωμένη του και τον σύζυγό της, πληρώνοντας αδρά για την ανακαίνιση της έπαυλης που τους φιλοξενούσε, προκειμένου να κερδίσει την ανοχή του μαρκήσιου συζύγου. Με άλλα λόγια, εξασφαλίζοντας για τον μαρκήσιο μεγάλες ανέσεις για την εποχή, όπως μπάνιο, κουζίνα αλλά και μια βιβλιοθήκη 20.000 τόμων, μπόρεσε να χαρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τον έρωτά του.

Η «μητέρα» του Φρανκενστάιν

Υπάρχει μια πληροφορία την οποία αναφέρουν πολλοί ερευνητές, αλλά είναι δύσκολο να διασταυρωθεί. Η Μέρι Σέλεϊ συνευρέθηκε πρώτη φορά με τον ποιητή Πέρσι Σέλεϊ και μετέπειτα σύζυγό της πάνω από τον τάφο της μητέρας της. Υπάρχει βέβαια μια λογική εξήγηση: Η Μέρι δεν είχε γνωρίσει τη μητέρα της, καθώς εκείνη πέθανε στη γέννα, και ο χώρος αυτός είχε αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Εκεί πήγαινε για να πάρει όλες τις σημαντικές αποφάσεις της και, απ’ ό,τι φαίνεται, ήταν φυσικό να κάνει εκεί την έναρξη της ερωτικής της ζωής.

«Ο γάμος του ελέφαντα και της περιστέρας»

Τάδε έφη η μητέρα της Φρίντα Κάλο, όταν έμαθε ότι η κόρη της θα παντρευόταν τον εύσωμο Ντιέγκο Ριβέρα. Εκείνος την απατούσε συνεχώς, ακόμη και με την αδερφή της, εκείνη του το ανταπέδιδε συνάπτοντας σχέσεις με άντρες και γυναίκες. Τις σχέσεις αυτές ο ζωγράφος τις αντιμετώπιζε με χιούμορ, ωστόσο κάποια φορά παραλίγο να πυροβολήσει έναν εραστή της, όταν τους έπιασε στο κρεβάτι. Η Κάλο όμως ήταν εκείνη που έδωσε τη «χαριστική βολή». Έγινε ερωμένη του Τρότσκι, του μεγάλου ινδάλματος του Ριβέρα, όταν εκείνος είχε καταφύγει στο σπίτι τους στο Μεξικό. Λίγο αργότερα όμως θα δηλώσει σε φίλη της: «Τον βαρέθηκα τον γέρο…»

Πολυγωνικός έρωτας

Οι νεαρές Όλγα και Βάντα Κοζάκιεβιτς ήταν αδερφές, ρωσικής καταγωγής. Η Όλγα είχε σχέση με την Μποβουάρ, ενώ ο Σαρτρ φλέρταρε την αδερφή της, μέχρι που έδειξε ενδιαφέρον και για την ίδια χωρίς όμως εκείνη να ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Αργότερα η Όλγα συνδέθηκε με τον Ζακ-Λοράν Μποστ, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Σαρτρ και εραστής της Μποβουάρ, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα