Έκθεση για τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου στη Λευκωσία

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου φιλοξενεί ομοιότυπο (facsimile, στις φυσικές διαστάσεις), καθώς και ψηφιακή έκθεση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, από το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.

Η Χάρτα του Ρήγα εκδόθηκε από τον ίδιο στη Βιέννη (1796-1797) σε δώδεκα φύλλα, με διάσταση κάθε φύλλου 50Χ70

εκ. περίπου, και σε 1.220 αντίτυπα. Από αυτά, μόνο 15 έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Η Χάρτα, όπως αναφέρει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ελληνική χαρτογραφική αναγέννηση, στην οποία η γεωγραφία εμπλουτίζεται με μια επικοινωνιακή και πολιτική διάσταση. Άλλωστε, η ιδεολογία του Ρήγα στον ιστορικό τομέα βασίζεται στην αρχή που προώθησε ο Γαλλικός Διαφωτισμός, ότι δηλαδή η γεωγραφία έχει άμεση σχέση με την ιστορία. Σήμερα, η Χάρτα του Ρήγα, περισσότερο από ένας χάρτης με πολιτικές και ιστορικές προεκτάσεις, είναι πλέον ένα σπάνιο εθνικό κειμήλιο.

Η έκθεση Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου παρουσιάζεται σε ψηφιακή και φυσική μορφή στο κτίριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στην παλιά Λευκωσία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η ψηφιακή έκθεση παρουσιάζεται επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος.

Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 24 Μαρτίου – 31 Δεκεμβρίου 2021
Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου – 31 Δεκεμβρίου 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα