Spotify: «Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε εκδότες audiobooks»

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Απαντήσεις έδωσε η πλατφόρμα ακουστικών υπηρεσιών Spotify σχετικά με τις συμφωνίες της με εκδοτικούς οίκους για την παροχή –σε συνδρομητές της– δωρεάν πρόσβασης σε audiobooks, συμφωνίες οι οποίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση συγγραφέων.

Σύμφωνα με τη Spotify, ήδη έχει καταβάλει σε εκδότες audiobooks δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, που αφορούν πνευματικά δικαιώματα από ακουστικά βιβλία τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους συνδρομητές της Spotify σε επιλεγμένες χώρες για έως και 15 ώρες κάθε μήνα. Μάλιστα, η εταιρεία

εκτιμά ότι οι πληρωμές αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον, καθώς η ζήτηση για audiobooks «αυξάνεται εκθετικά».

Όσον αφορά το μοντέλο αποζημίωσης που εφαρμόζει η Spotify, η εταιρεία αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των audiobooks αποζημιώνονται με βάση το ποιοι τίτλοι ακούγονται και για πόση ώρα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάντως, οι εξηγήσεις αυτές δε φαίνεται να πείθουν τους συγγραφείς, που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια γύρω από τις συμφωνίες της Spotify με εκδοτικούς οίκους. Η Εταιρεία Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου καλεί όλους τους συγγραφείς να ζητήσουν από τους εκδότες τους να τους ενημερώσουν για το πώς υπολογίζονται τα έσοδα από το Spotify, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν δίκαια αποζημίωση για την εκμετάλλευση των έργων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα