Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας

Κάθε χρόνο στις 21 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Για την ακρίβεια, είναι η τελευταία μέρα της αντίστοιχης Παγκόσμιας Εβδομάδας (World Creativity and Innovation Day), η οποία ξεκινά στις 15 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα των γενεθλίων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι! Μάλιστα, όλο αυτό ήταν αρχικά πρωτοβουλία της Καναδής ψυχολόγου Μάρσι Σιγκάλ (το 2001) με στόχο να τονίσει την αξία της φαντασίας και των νέων ιδεών (που μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε

έναν καλύτερο κόσμο) και το 2017 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εντάχθηκε επίσημα στο καλεντάρι των Παγκόσμιων Ημερών.

Βέβαια, μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει το πόσο η τεχνολογία και η καινοτομία μέσω αυτής έχουν αλλάξει τη ζωή όλων μας και έχουν ενώσει ολόκληρο τον πλανήτη δημιουργώντας ένα πλανητικό χωριό για πρώτη φορά στην ιστορία! Άλλωστε, είναι τόσα πολλά τα μικρά ή μεγάλα τεχνολογικά θαύματα γύρω μας που δεν τους δίνουμε σημασία πια. Όμως, είναι πλέον απαραίτητα και αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας και πολιτισμού.

Άραγε, τι καινούργιες συσκευές μπορεί να εμφανιστούν ή πώς θα αλλάξουν αυτές που ήδη αξιοποιούμε; Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει απόλυτα και με ακρίβεια το μέλλον υπάρχουν αρκετές ενδείξεις. Ίσως, κάποιες συσκευές σύντομα γίνουν ακόμα πιο mainstream! Κάποιες είναι ήδη εδώ…

Έξυπνες και Καινοτόμες συσκευές που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη!

Σύγχρονες Οικοσκευές

Όλες οι μοντέρνες οικοσκευές (για παράδειγμα ψυγεία, πλυντήρια, στεγνωτήρια, κουζίνες, κλιματιστικά και αφυγραντήρες) πέρα από την οικονομία, το design και τον μοντέρνο σχεδιασμό διακρίνονται και για τους αυτοματισμούς τους, αλλά και τη δυνατότητα διασύνδεσης σε δίκτυο και με άλλες συσκευές (όπως είναι το κινητό σου). Έτσι, έχεις ανά πάσα στιγμή ενημέρωση και έλεγχο, ενώ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) εκτελούν πληθώρα εργασιών πιο αποτελεσματικά, αλλά και πιο οικονομικά. Άρα, ένα ψυγείο μπορεί να παραγγέλνει αυτόματα online νέες προμήθειες, ένα πλυντήριο μέσω αισθητήρων να καθορίζει το πρόγραμμα βέλτιστης πλύσης ή ένα κλιματιστικό να αντιδρά αυτόνομα στις αλλαγές της υγρασίας στο σπίτι.

Φυσικά, ακόμα και μικρότερες συσκευές αποκτούν όλο και νέες λειτουργίες ή βελτιώσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη έξυπνη τοστιέρα (η scan toaster) που συνδέεται με υπολογιστή και τυπώνει πάνω στο τοστ σου όποια πληροφορία ή σχέδιο επιθυμείς ή το ηλεκτρονικό πιρούνι (το HAPIfork) που δεν σε αφήνει να τρως απότομα και γρήγορα πολλές μπουκιές! Όπως εύκολα συνειδητοποιεί κανείς δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά, αρκεί έστω και λίγοι χρήστες να το επιθυμούν!

Έξυπνο διασυνδεδεμένο σπίτι

Το smart home δεν αποτελεί στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας εδώ και καιρό! Υπάρχουν άπειρες συσκευές, gadget και λογισμικά (πολλά από τα οποία και open source), που σου επιτρέπουν να διασυνδέεις και να χειρίζεσαι απομακρυσμένα οτιδήποτε σχετικό με το σπίτι. Δηλαδή, μπορείς να έχεις άμεση εποπτεία όλων των συναγερμών και άλλων αισθητήρων (π.χ. κλιματισμού), φωνητικά να ενεργοποιείς το φως ή τον θερμοσίφωνα ή να ελέγχεις το αυτόματο πότισμα μέσω κινητού. Μιλάμε για το Internet of Things (IoT) και εδώ πάλι η artificial intelligence παίζει σημαντικό ρόλο…

Smart TVs

Μία απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι (ειδικά για gamers ή λάτρεις σειρών και ταινιών) που έχει εξελιγμένες λειτουργίες εδώ και καιρό. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι υψηλές αναλύσεις και οι νέες τεχνολογίες απεικόνισης (όπως το HDR), αλλά και η δικτύωση με άλλες συσκευές, η πρόσβαση στο διαδίκτυο και η δυνατότητα χρήσης app για κάθε δουλειά. Έτσι, η τηλεόραση σου μετατρέπεται σε πολυχρηστικό εργαλείο. Επιπλέον, πολλά μοντέλα προσφέρουν φωνητικό έλεγχο ή μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων προσαρμόζουν την εικόνα και άλλες λειτουργίες στις ανάγκες σου. Αν υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης κάμερας, τότε μπορείς να έχεις μία επιπλέον συσκευή τηλεδιάσκεψης ή τηλεργασίας, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η γυμναστική με real time αξιολόγηση.

Φορητά ηχεία και ακουστικά

Τα σύγχρονα έξυπνα ηχεία, πέρα από την ποιότητα του ήχου, είναι και συνήθως φορητά, ανθεκτικά και αδιάβροχα! Συνδέονται ασύρματα με πολλές συσκευές, κάποια δέχονται φωνητικές εντολές και άλλα συνδέονται με φωτορυθμικά και παίζουν με βάση το είδος της μουσικής. Στο μέλλον ίσως μειωθούν και άλλο στο μέγεθος, ενώ πιθανότατα θα αξιοποιούν και εναλλακτικούς τρόπους φόρτισης, όπως για παράδειγμα την κίνηση ή το φως.

Smartphone και Tablet

Κινητά και τάμπλετ μαζί με υβριδικά PC αποτελούν τους πλέον ευέλικτους υπολογιστές, τους οποίους μάλιστα αξιοποιείς καθημερινά για δουλειά και διασκέδαση. Η υπολογιστή τους ισχύς συνεχώς αυξάνεται, μαζί με τις ταχύτητες διασύνδεσης, ενώ η φορητότητα σε συνδυασμό με την ύπαρξη κάμερας τα μετατρέπει σε πολυεργαλεία! Στο άμεσο μέλλον θα φορτίζουν με πολλούς και εναλλακτικούς τρόπους (ακόμα και ασύρματα), ενώ θα είναι ακόμα πιο μικρά, ελαφρά και φορητά. Επίσης, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχύουν τη διάδραση μαζί τους. Άλλωστε, ήδη χρησιμοποιείς voice commands ή βιομετρικά στοιχεία για κλείδωμα.

Smartwatches

Τα έξυπνα ρολόγια και οι Health Trackers ξεκίνησαν ως μόδα και κατέληξαν στα χέρια όλων μας! Με το μικρό τους μέγεθος και την πληθώρα δυνατοτήτων πλέον είναι και εργαλεία υγείας και ευεξίας. Προφανώς, θα βελτιώνονται συνεχώς όπως και τα κινητά, αλλά κυρίως θα προσθέτουν όλο και περισσότερες ευκολίες και δη εφαρμογές ασφάλειας. Ήδη κάποια ειδοποιούν αυτόματα ασθενοφόρο και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ειδικές περιπτώσεις (όπως μία λιποθυμία).

Οικιακοί Βοηθοί

Οι οικιακοί βοηθοί (π.χ. η Alexa της Amazon) κάνουν αυτό που λέει και το όνομά τους: ψηφιακά μας βοηθούν σε ενέργειες μέσα στο σπίτι, όπως η ενεργοποίηση του φωτισμού, της μουσικής και άλλων οικιακών συσκευών ή αξιοποιούν το ίντερνετ για εσένα όσο έχεις τα χέρια σου απασχολημένα! Στο μέλλον, θα αποκτήσουν μία πιο ρομποτική διάσταση, αφού γίνεται προσπάθεια να μην είναι στατικά εργαλεία, αλλά να έχουν όντως ρομποτικές δεξιότητες (π.χ. βραχίονες) ειδικά για ΑμΕΑ και ηλικιωμένους!

Webcams

Οι σύγχρονες κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, ακόμα και σε security εργασίες ή ως απλοί αισθητήρες. Ήδη δύνανται να κάνουν αναγνώριση προσώπου, να εντοπίζουν αντικείμενα, να ενεργοποιούν την αυτόματη εγγραφή εικόνας και βίντεο ή να αξιολογούν αν ένα μωρό κλαίει ή όχι! Δηλαδή, ήδη κάνουν πράγματα που πριν μία δεκαετία ήταν ασύλληπτα και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος αγοράς. Σύντομα, θα μπορούν να δικτυωθούν με περισσότερες συσκευές ή να δουλεύουν μαζί σε μία λογική σμήνους (αυτό ισχύει και για τα οικιακά drones).

Τέλος, τα παραδείγματα είναι άπειρα και γύρω σου καθημερινά! Το hardware (συσκευές και εξαρτήματα), αλλά και το software (προγράμματα, apps και AI modules) θα εξελίσσονται συνεχώς με έμφαση στην ασύρματη διασύνδεση και την οικονομία χρήσης. Μοναδικός περιορισμός θα είναι το κόστος (το οποίο μειώνεται συνεχώς) και η φαντασία του δημιουργού και κατασκευαστή! Μάλιστα, μερικοί προβλέπουν πως με μέσα όπως η 3D εκτύπωση και τους μικροϋπολογιστές γενικής χρήσης θα μπορείς και μόνος σου να δημιουργείς συσκευές (φαντάσου μία πιο εξελιγμένη εκδοχή του παιχνιδιού Lego). Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον θα είναι συναρπαστικό και η τεχνολογία θα «τρέχει» για εσένα και όχι εσύ πίσω από αυτήν…

The post Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας, Καινοτομίας,pagkosmia imera dimiourgikotitas, kainotomias