Παγκόσμια ημέρα E-waste. Μια ευκαιρία για να ανακυκλώσεις ή να επισκευάσεις ακόμα και τις πιο μικρές συσκευές σου!

Η 14η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Φέτος η μέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση ή την επισκευή ακόμα και των πιο μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, μιξεράκια, καλώδια, ηλεκτρικές σκούπες, σίδερα, κ.λπ.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τον ΟΗΕ, υπολογίστηκε ότι το 2019 πάνω από 22 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από μικρές ηλεκτρονικές συσκευές παρήχθησαν παγκοσμίως.

Αυτό το νούμερο αντιπροσωπεύει το 40% των 57 εκατομμυρίων τόνων των συνολικών παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων. Εάν η ποσότητα αυτών των μικροαντικειμένων συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό αυτά τα 22 εκατομμύρια θα έχουν γίνει 29 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Λόγω του μικρού τους μεγέθους, οι μικροσυσκευές, σε μεγάλο βαθμό, πετιούνται στα σκουπίδια και αποτελούν σημαντικό ποσοστό των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων και στη συνέχεια στις χωματερές. Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικές πρώτες ύλες που περιέχουν δεν αξιοποιούνται και χάνονται.

Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, έως και 1,4 κιλά ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανά κάτοικο καταλήγουν στις χωματερές. Επιπλέον, οι μικρές συσκευές αποθηκεύονται εύκολα και ξεχνιούνται σε συρτάρια και αποθήκες. Σε ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό, συσσωρεύονται επί του παρόντος έως και 5 κιλά ηλεκτρονικών συσκευών ανά άτομο.

Είναι λοιπόν σημαντικό και απαραίτητο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και να σταματήσει η απώλεια των σημαντικών πόρων που περιέχουν οι μικρές συσκευές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διεθνής Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, #ewasteday, φέτος θα επικεντρωθεί σε μικροαντικείμενα ηλεκτρονικών απορριμμάτων, με το σύνθημα «Ανακυκλώστε τα όλα, όσο μικρά κι αν είναι!»

Γιατί να ανακυκλώσεις τις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές;

Ανακυκλώνοντας τις μικρές οικιακές συσκευές αναβαθμίζεις την ποιότητα της ζωής σου καθώς προστατεύεις το περιβάλλον και την υγεία σου.
Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλεις στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, στην αύξηση του χρόνου ζωής των υφιστάμενων ΧΥΤΑ, στην εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων -με την αντικατάσταση των παλιών συσκευών με νέες χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης-, στην ανάπτυξη ερευνητικών καινοτομιών για την προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία από επικίνδυνα απόβλητα και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Ανακύκλωσε με τον Κωτσόβολο

Σε κάθε κατάστημα του Κωτσόβολου υπάρχει ένας ειδικός κάδος ανακύκλωσης που μπορείς να τοποθετήσεις μικροσυσκευές όπως: μικρές οικιακές συσκευές, μικρές τηλεοράσεις και οθόνες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops, desktops), tablets, κινητά τηλέφωνα.

Επίσης, με αγορά και παράδοση κατ’οίκον κάθε νέας συσκευής, παραδίδεις την παλιά σου, αφού έχεις πρώτα  ενημερώσει -κατά την αγορά της νέας συσκευής- ότι έχεις στην κατοχή σου συσκευή προς ανακύκλωση.

Τέλος, παραδίδεις από το σπίτι σου τις μεγάλες συσκευές με μηδενικό κόστος, χωρίς να απαιτείται αγορά νέας συσκευής απλά καλώντας στο τηλέφωνο 2102899999.

Επισκεύασε τη μικροσυσκευή σου σε ένα από τα 55 service points του Κωτσόβολου!

Επισκευάζοντας την παλιά σου συσκευή συμβάλλεις εξίσου στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού από τη μία δεν θα την πετάξεις και από την άλλη δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις καινούργια. Έλα σε ένα από τα 55 service points του Κωτσόβολου και χάρισε μια δεύτερη ζωή στις μικρές συσκευές που δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς!

Κάνε τη ζωή σου καλύτερη, ανακυκλώνοντας ακόμα και τις πιο μικρές συσκευές σου ή επισκευάζοντάς τες στα 55 σημεία service points!

The post Παγκόσμια ημέρα E-waste. Μια ευκαιρία για να ανακυκλώσεις ή να επισκευάσεις ακόμα και τις πιο μικρές συσκευές σου! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα