Έξυπνες συσκευές που παρακολουθούν την υγεία σου

Οι εφαρμογές της «έξυπνης» τεχνολογίας είναι απεριόριστες. Στην καθημερινότητά μας, χρησιμοποιούμε πολλές smart συσκευές που ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία μας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας. Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές.

Smartwatches και Activity trackers

Πρόκειται για συσκευές που έχουμε πάντα πάνω μας ή και τις φοράμε. Πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μας ωφελούν, ή με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Ένα smartwatch με λειτουργίες fitness

θα ελέγξει τη δραστηριότητά σου εντός και εκτός σπιτιού, θέτει στόχους και σου θυμίζει πότε τους έπιασες ώστε να ξέρεις ότι είσαι σε καλό δρόμο.

Εάν είσαι runner, τα περισσότερα activity trackers «συνεργάζονται» με μετρητές, ζώνες μέτρησης καρδιακών παλμών, ακόμη και φώτα ώστε να μην ανησυχείς για το αν θα σε δουν οι παρερχόμενοι οδηγοί. Πάνω από όλα είναι τόσες οι επιλογές πλέον που επικοινωνούν με δίκτυο και smartphones που είναι μακράν πιο εύκολο να παρακολουθείς την πρόοδό σου, να σημειώνεις τα λάθη σου, να μάθεις τον οργανισμό και το σώμα σου. Σήμερα, όλη αυτή η γνώση είναι στο χέρι και στην τσέπη μας. Κάποτε, για όλα αυτά, απαιτούνταν ειδικός, πανάκριβος εξοπλισμός και, σίγουρα, πολλές περισσότερες ώρες με τον προπονητή σου.

Ορισμένα smartwatches προσφέρουν βασικές λειτουργίες παρακολούθησης δραστηριότητας, ή και βασίζονται σε έξυπνες εφαρμογές για προπόνηση. Άλλα smartwatches όπως το Xiaomi Amazfit, το Apple watch Series ή τα Garmin smartwatches, διαθέτουν πιο προηγμένες λειτουργίες fitness όπως ενσωματωμένο GPS και παρακολούθηση καρδιακής συχνότητας. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στις προπονήσεις σου αλλά και στην καταγραφή των ημερήσιων δραστηριοτήτων σου.

Μέτρηση καρδιακών παλμών και οξυγόνου απευθείας από τον καρπό σου

Εκτός από την ανάπτυξη φορητών συσκευών που παρέχουν υψηλότερη ακρίβεια στις μετρήσεις, οι εταιρείες όπως η Apple και η Samsung επικεντρώνονται ακόμα περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται τα δεδομένα καρδιακού ρυθμού.

Οι χρήστες που επιλέγουν να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν το Apple Watch Series ανιχνεύει μια απότομη αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε περίοδο αδράνειας περίπου 10 λεπτών. Έτσι εάν π.χ. βρίσκεσαι ξαπλωμένος στον καναπέ και ο καρδιακός σου ρυθμός αυξηθεί απότομα, το Apple Watch σου θα σε ενημερώσει άμεσα. Επιπλέον, υπάρχουν έξυπνα ρολόγια όπως το Galaxy Watch της Samsung που χρησιμοποιούν τις μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού για να ανιχνεύσουν τα επίπεδα άγχους, που θεωρείται υπεύθυνο για καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά ακόμα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Λάβε την πιο ολιστική ανάλυση ύπνου με το Samsung Galaxy Watch4. Με πληθώρα επιλογών μετρήσεων που σου επιτρέπουν τον έλεγχο των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα σου και τα μοτίβα ροχαλητού. Επιπλέον, μπορείς να λάβεις πληροφορίες από τον οργανισμό National Sleep Foundation για καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ύπνου.

Πιεσόμετρα και θερμόμετρα για καλύτερη πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, σύμφωνα και με τη γνωστή λαϊκή ρήση. Για τον λόγο αυτό δε χρειάζεται να μετράς την πίεσή σου όταν έχει ήδη πάει κάτι στραβά. Τα σύγχρονα πιεσόμετρα είναι πολύ πιο έξυπνα, πιο προσιτά και ακόμη πιο πρακτικά τόσο για τον χρήστη όσο και για τον οικογενειακό γιατρό. Δεν είναι απλά εργαλεία που ακολουθούν μια διαδικασία και στο τέλος δείχνουν δυο νούμερα. Μπορούν να κρατούν πολλαπλές μετρήσεις στη μνήμη τους, ακόμη και για πάνω από ένα άτομο.

Με προτάσεις όπως το Omron Evolv, μπορείς να παρακολουθείς την αρτηριακή πίεση με υψηλή ακρίβεια και να λάβεις τα αποτελέσματα στο smartphone σου. Εκτός ότι η ίδια η μέτρηση γίνεται πολύ πιο απλή υπόθεση, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς τον γιατρό σου, θα μετρήσει μεν την πίεσή σου, αλλά θα μπορεί να ρίξει μια ματιά και στο ιστορικό σου, που είναι αποθηκευμένο στο τηλέφωνό σου για να έχει καλύτερη εικόνα ακόμη.

Απείρως πιο πρακτικά είναι και τα σύγχρονα θερμόμετρα, που πλέον είναι ηλεκτρονικά και μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασία ακόμη και σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Το καλύτερο βέβαια είναι πως τα πιο σύγχρονα θερμόμετρα, όπως το Braun IRT3030, δεν είναι απλά γρήγορα. Είναι και πρακτικά, αφού σε γλιτώνουν από συνεχείς καθαρισμούς και επαναφορές. Εν ριπή οφθαλμού μετρούν θερμοκρασία από το αυτί και σε ειδοποιούν μάλιστα αν δεν έχεις βάλει στη σωστή θέση το θερμόμετρο για να μη χάνεις τον χρόνο σου.

Λάβε τις πιο ακριβείς μετρήσεις χρησιμοποιώντας μια έξυπνη ζυγαριά

Οι σύγχρονες ζυγαριές, από την άλλη, έρχονται με συνδεσιμότητα Wi-Fi ή Bluetooth και με smartphones apps, που σου προσφέρουν πληροφορίες που είναι κάλλιστα πιο χρήσιμες από το ίδιο το βάρος, όπως ο δείκτης μάζας σώματος αλλά και τα ποσοστά λίπους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγχρονίζονται με το smartphone, το tablet ή το smartwatch σου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου, ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην κοιτάς μόνο τα κιλά. Είναι ένας αριθμός που ερμηνεύεται καλύτερα σε συνδυασμό με τον δείκτη σωματικής μάζας και τα αποθέματα λίπους. Ειδικά αν τα τελευταία κινούνται στα φυσιολογικά επίπεδα, σε όποια κιλά και αν σταματά η ζυγαριά, μπορείς να πάψεις να ανησυχείς και να αναρωτιέσαι.

Στοματική υγιεινή με τον πιο έξυπνο τρόπο

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που χωρούσε δικαιολογία για αποχή από την καθημερινή και εντατική φροντίδα της οδοντοστοιχίας σου. Με ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες όπως οι Oral-B Pro και Oral-B Genius, που κάνουν χιλιάδες κινήσεις το λεπτό, η φροντίδα των δοντιών σου γίνεται παιχνίδι. Ακόμη και να μην το βλέπεις έτσι, δώσε μια τέτοια οδοντόβουρτσα σε μικρό παιδί και θα σου μάθει τι εστί παιχνίδι. Από το πρωί κιόλας.

Καλύτερη ζωή μέσα από την τεχνολογία

Οι έξυπνες τεχνολογίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας μας. Και είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να εξασφαλίσεις καλύτερη ζωή για σένα και τους αγαπημένους σου μέσα από την τεχνολογία.

The post Έξυπνες συσκευές που παρακολουθούν την υγεία σου appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έξυπνες,exypnes